Heimly om Skavlan: - Skulle kline ham rett ned

Per Heimly ville «utøve vill og dyrisk vold» mot talkshowkongen etter opplevelsen på «Skavlan» i 2011, ifølge hans nye bok. Fredrik Skavlan har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- FORPULT HORUNGE: Per Heimly reagerer på måten han ble behandlet på under besøket hos talkshowet «Skavlan» for ti år siden. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
- FORPULT HORUNGE: Per Heimly reagerer på måten han ble behandlet på under besøket hos talkshowet «Skavlan» for ti år siden. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Publisert

Denne høsten kom Per Heimlys nye bok, «Blodsbror - Historien om Ari Behn og Per Heimly». I boka, som er skrevet i samarbeid med Jo Johansen, forteller Heimly om sitt liv og vennskap med Ari Behn.

Blant episodene som beskrives i boka, er Heimlys opplevelse av hvordan det var da han og kompisen Ari Behn skulle besøke talkshowet «Skavlan». Besøket var i forbindelse med promotering av TV-programmet «Ari og Per», som ble sendt på NRK i 2011.

Heimly skriver at de to reiste til Stockholm for å gjeste programmet.

- Uvitende og naiv

Den kjente fotografen reagerer spesielt sterkt på opplevelsen med programleder Fredrik Skavlan.

Heimly beskriver først hvordan kameralampene gjorde ham så svett at han ba filmcrewet ta en pause, før de kunne sette i gang.

«Uvitende og naiv, som et lam til slakteren, sitter jeg der og aner fred og ingen fare. Kameraene begynner å rulle, og med ett er det som om Skavlan blir besatt av en ond ånd», skriver Heimly og fortsetter:

«Han går fra å være den superhyggelige, smilende personen jeg kjenner til å bli en grusom, skummel hauk.»

Spesielt ett spørsmål Skavlan angivelig stiller, reagerer Heimly kraftig på:

- Hvordan kunne du selge vennskapet deres, og hvor mye penger fikk du for det? spør talkshowkongen, hevder Heimly i boka.

Dagbladet har sett innslaget, der Skavlan spør: «Hvordan kom det til at du solgte bilder av Ari til Se og Hør uten Aris tillatelse.»

Tidlig på 2000-tallet solgte Heimly Ari Behn-bilder til Se og Hør, noe som førte til at de to ble uvenner. Dagbladet skrev han skal ha fått mellom 300 000 og 500 000 kroner for bildene.

Heimly skriver videre i boka at hele «Skavlan»-innslaget begynner å dreie seg om hvordan han kunne gjøre det mot Behn, istedenfor TV-serien de var aktuelle med.

Ifølge Heimly forsøkte Ari å forsvare ham.

Videre hevder Heimly at han kjente på skam og svette, og tenkte på at mange kom til å se programmet.

Heimly benytter seg også av noen mindre hyggelige gloser når han skal beskriver talkshowkongen:

«Jeg hatet den kuken Skavlan av all min makt. Da jeg endelig fikk forlate scenen, var jeg i en tilstand av granatsjokk.»

- Klikka for meg

Bak scenen er det en storskjerm Heimly følger med på resten av innspillingen, etter sin egen opptreden.

Han skriver videre at han reagerte sterkt da Skavlan skal ha sagt til Omer Bhatti, som også gjestet programmet: «Har du noen gang opplevd å ha så dårlige venner som Per Heimly?»

I sendinga, som Dagbladet har sett, stilles ikke dette spørsmålet til Bhatti. Det er uklart om spørsmålet ble stilt, men klippet bort.

«Det klikka helt for meg», skriver Heimly i boka og legger til:

«Jeg var fast bestemt på at jeg skulle kline til Skavlan i det sekundet han kom backstage. Der og da var alt jeg drømte om i verden å få utøve vill og dyrisk vold mot det ufordragelige monsteret som satt der ute på scenen, gliste og var sammen med Maria Bonnevie».

- Skulle kline ham ned

Ifølge Heimly gikk han fra å like - til å mislike Skavlan. Fotografen beskriver videre at han fortsatt var rasende under et restaurantbesøk, seinere på kvelden.

«Jeg sverget i blod, og ved alt som var hellig, at hvis...Fredrik bare hadde kommet inn døra akkurat nå, skulle jeg kline ham rett ned.»

Produsentene som har fulgt Ari og Per verden over, Mona Bjørnstad og Vibeke Rolland, beskriver i et annet kapittel i boka at det tok mange timer å få ryddet opp i uenighetene som oppsto mellom Heimly og Skavlan under innspilling.

De to skriver at de var lettet over å få «avverget trusler om fysiske represalier mot den svorske talkshow-stjernen».

Fikk dårlig samvittighet

Ifølge Heimly skal Skavlan ha kommet bort og spurt ham om hva som var problemet.

Da svarer Heimly, ifølge ham selv, at Skavlan er den mest tabloide journalisten av dem alle.

Ifølge boka våknet Heimly neste dag med fryktelig dårlig samvittighet og fikk lyst til å unnskylde seg.

Det aktuelle programmet har han til dags dato ikke sett, skriver han.

«Det er så vondt at jeg ikke har klart å se på det - men jeg innså at jeg kanskje hadde overreagert en smule. Fredrik er en bra kar - den jævla drittsekken.»

Skrev kapittelet med kjærlighet

Heimly sier til Dagbladet at han synes historien er ganske morsom, sett i ettertid.

- Det kapittelet er kun skrevet med kjærlighet. Men da det skjedde syntes jeg det var unødvendig og urettferdig. Jeg var nok uforberedt på at det spørsmålet skulle komme. I ettertid så tenker jeg at det var viktig for Skavlan å snakke om bakteppet, siden var der for å promotere et program og det var kjent at vi tidligere hadde vært uvenner, sier Heimly til Dagbladet, og legger til:

- Jeg er større i kjeften enn det jeg er i handling. Jeg har ikke noe horn i siden med Skavlan.

Dagbladet har forelagt påstandene og kritikken fra Heimly-boka til Fredrik Skavlan, og har i lang tid forsøkt å få ham til å kommentere Heimlys påstander. Skavlan har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser, som både er sendt til ham og hans pressekontakter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer