Heisatur i Malkovich

Og nå årets mest oppfinnsomme film. Den handler om å være inne i skuespilleren John Malkovich. Et innvortes Malkovich-besøk er noe alle bør unne seg.

Litt annerledes sagt dreier det seg kanskje om å ville være en annen. Men Charlie Kaufmans Oscar-nominerte manus er nå først og fremst originalt, vittig, helt absurd og herlig respektløst. Debutanten Spike Jonze ble nominert for regien, en mann som har laget videoer, men her unngår MTV-språkets hektiske stil.

Suges inn

Å redegjøre for viderverdighetene er nesten umulig, men vi har altså Craig (John Cusack), en pengelens dokkekunstner, som av sin dyrevennlige kone Lottie (Cameron Diaz) tvinges til å ta en ordinær jobb. Den får Craig i et New York-firma sju og en halv etasjer opp - og etasjen er virkelig halv. De ansatte går tvekrokede rundt. Sånne påfunn er det vi boltrer oss i, og det blir verre: Vår mann ikke bare forelsker seg i Maxine (Catherine Keener), som er totalt uinteressert, han finner også en dør i veggen bak et arkivskap. Kryper du inn der, suges du inn i - ja nettopp - John Malkovich.

Naturlig vanvidd

Malkovich agerer personlig med stor bravur og tåler atskillig raljering med sin egen person. Forviklingene inni og rundt ham er spinnville. For eksempel blir damene betatt av hverandre, men helst når Lottie er inne i Malkovich og stirrer ut gjennom hans øyne. Historien tar de snedigste, snodigste vendinger med gjesteopptredener av Sean Penn og Charlie Sheen. Dette er muligens den sjansen vi får til å fatte sympati for Sheen.

At Kaufman/Jonze får surret til å henge på greip er en bragd, men det går utmerket. Når man sitter der, oppleves en intrikat vev nærmest helt naturlig uten at vi noen gang slutter å forbløffes. Noe av hemmeligheten er vel at Jonze filmatisk forteller som gjaldt det en annen hverdagshistorie.

Det er egentlig bare å gi seg over, for kreativiteten, komikken, underfundighetene og det faktum at enkelte i USA faktisk satset penger på noe så sprøtt. Nå vant de helt fortjent.

<B>HELT ELLEVILT:</B> Maxine (Catherine Keener) blir betatt av John Malkovich.