Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heit dag, blå natt

To strålende tenorsaksofonister av hver sin generasjon, amerikanske Chris Potter og vår egen Knut Riisnæs, sto i forgrunnen da Oslo Jazzfestival farget tigerstadnatta blå i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Jazid stilte amerikanske Potter med det norske superkompet Håvard Wiik (piano), Ingebrigt H. Flaten (bass) og Paal Nilssen-Love (trommer), mens Knut Riisnæs, Dag Arnesen (piano), Terje Gewelt (bass) og Frank Jakobsen (trommer) holdt hus hos Herr Nilsen, et steinkast unna.

Potter var førstemann ut av de to. Med sin enorme teknikk raste han rett ut i en saksofonistisk kraftprøve, et stykke «tenor madness» der turtallet steg fra 0 til 100 på noen få takter. Wiik sto etter hvert av i en periode, mens Flaten og Nilssen-Love detonerte uopphørlig bak notepløyingen i denne sjokkåpningen på noe som lot til å bli en stor og sterk konsert fram mot midnatt.

Ro

Hvor kontrastfylt det ble å like etterpå åpne døra til Herr Nilsen og høre Knut Riisnæs tenordikte kontrollert, men på sitt vis like glødende i Cole Porters «Everything I Love».

Musikalsk kraft kan anta så mange former, og som Potter & co. forvalter sin, brenner Riisnæs-kvartetten med en blå flamme som ikke nødvendigvis har lavere temperatur.

Begge swinger, men hver på sitt vis.

Etter en Dag Arnesen-komposisjon fortsatte Riisnæs-bandet med «With A Song In My Heart», og til sjuende og sist er det jo akkurat det det hele handler om.

Veteraner

Men Oslos store jazzlørdag begynte tidligere på dagen. Allerede klokka 14 var det fullt hus på Stortorvet Gjæstgiveri, der gla'jazz-veteranene Bjørn Stokstad og Tore Jensen hadde samlet sitt legendariske Trad. Band. med en besetning som ikke har spilt sammen på 15 år. At USA-gjesten Ralph Sutton satt ved tangentene, bidro ikke til å dempe forventningene hos det godt voksne publikummet, og det tok da også bare åtte takter av «Bourbon Street Parade» før 180 munner og omtrent dobbelt så mange øyne tok til å smile.

Da «Beale Street Blues» avløste applausen etter åpningslåta, nærmet stemningen seg nivået «salig» i tradjazztempelet, der brygget skvulpet på to og fire og knapt et ølglass var tørt.

Dundrende

Litteraturtunge Sehesteds plass ligger tre minutters gange unna Gjæstgiveriet, og det er kortere enn avstanden mellom den Stokstad/Jensenske New Orleans-jazz og musikken til det unge stavangerbandet Cloroform. Fra utescenen fylte tangentmann Jon Erik Kaadas rocka «powertrio» bokstavelig talt rommet mellom Gyldendal og Aschehoug med rivende, dundrende lyd, til åpenbar fryd for fansen på brulegningen. Tilfeldig forbipasserende i Kristian IVs gate, derimot, skottet forskrekket mot det tilstøtende Det Norske Teatret, som om lyden kom fra regnskapsavdelingen der i gården.

Hos Herr Nilsen, Oslo-jazzens faste vannhull året igjennom, sang Inge Stangvik ettermiddagen inn, mens unge, campe og norske The Hot White Chocolates gjorde uforglemmelige dypdykk i svensk (!) noveltymusikk fra slutten av '20-tallet utenfor en hissig kimende Domkirke.

Svensk

«Värför kann jag inte få något svar ifrån dej?» smektet bandet som et ekko av Ernst Rolf, og som på stikkord trådte i samme øyeblikk en pyntet brud inn i kirken. Vi tenkte vårt, vi som bivånte det lille skjebnepeket.

Utpå kvelden ble det nok en gang stinn brakke på Gjæstgiveriet med Christiania 12 pluss Jesper Thilo og Ralph Sutton, Ytre Suløens Jass Ensemble og Big Chief Jazzband. Reidar Larsen & The Storytellers holdt bluesen i hevd i nabolokalet Gamla, og litt lenger borte i Møllergata lød Viktoria Tolstoys stemme fra Cosmopolite. Smuget lokket med Trio de Janeiro, Cloroform gjorde unna kveldsøkta på Blå, og den lange jazzlørdagen i det 1000-årsfeirende Oslo sluttet med jam på Grand.

KONTROLLERT: Knut Riisnæs - blå flamme med høy temperatur. Bak Terje Gewelt.
SJOKKÅPNING: Chris Potter gikk hardt ut på Jazid i går kveld.