Hej då, Norge!

Vi ble kvitt svenskene i 1905, men nå tar Sveriges Radio (SR) en liten hevn for unionsoppløsningen. Fra nyttår legger de ned norgeskontoret i Oslo.

-  Det er med tungt hjerte vi er kommet fram til denne beslutningen. Som utenrikssjef er jeg hele tiden nødt til å vurdere om vi bruker våre ressurser riktig. Det har tidligere vært planer om å legge ned kontoret i Oslo, men det er blir reddet. Denne gangen mener vi, ut fra en helhetsvurdering, at det ikke er en hensiktsmessig prioritering av ressursene, sier sjefen for utenriksavdelingen i Eko-redaksjonen, Willy Silberstein, til Dagbladet.

Til Bagdad

-  Norge er altså ikke interessant nok for dere mer?

-  Jovisst, men dette er en omprioritering av våre ressurser. Vi har stokket om ved flere av våre utenrikskontorer. Wien blir nedlagt og det blir opprettet et nytt kontor i Warszawa. Dette har blant annet med utvidelsen av EU østover i Europa å gjøre. Samtidig ønsker vi å satse mer på nyheter fra Midtøsten. Vi vil derfor opprette et kontor i Iraks hovedstad Bagdad, og i den kabalen kom vi fram til at det nyhetsmessig for øyeblikk er litt hetere der enn i Oslo, sier Willy Silberstein.

1905-2005

I 2005 er det 100 år siden unionsoppløsningen mellom nabolandene Norge og Sverige, og dette skal feires. Samtidig handler nordmenn som gale i Strömstad. Hva er takken? Sveriges Radio smeller av en radiobølgeaktiv kanonkule allerede nå.

-  Det er kanskje ikke den aller beste timingen, men vi kan heller ikke opprettholde et kontor bare fordi det skal feires et 100-årsjubileum. Men vi kommer sikkert til å lage masse reportasjer om det, sier Willy Silberstein.

Beatrice Janzon har i snart fire år vært Sveriges ører og øyne i Norge. Hun har som tidligere svenskekorrespondent base i NRK-huset på Marienlyst i Oslo.

-  Jeg fikk vite om denne beslutningen for ei uke siden da jeg var hjemme i Sverige på et korrespondentmøte. Jeg ble veldig overasket og veldig lei meg, sier hun.

-  Etter det antall brev og e-poster jeg får, tror jeg svenske lyttere er opptatt av nyheter og reportasjer fra Norge. Det er saker de kan identifisere seg med, sier Janzon, som er stringer og har laget 20-30 innslag i måneden fra Oslo.

LEGGER NED MIKROFONEN: Beatrice Janzon er lei seg for at hun ikke lenger skal rapportere fra Norge for Sveriges Radio.