Heksejakt på «elitister»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RAGDE-DEBATTEN: De siste dagene har det foregått en meningsutveksling om Kjell Ivar Skjerdingstad på Dagbladets debattsider. Det er nemlig feil å si at debatten egentlig handler om Anne B. Ragdes prosa eller litterær kvalitet. For mens Skjerdingstad konsentrerer seg om Ragdes litteratur, hauser Tore Renberg og Jacob Margido Esp opp en indignert stemning. Det sies «Det er alltid moro med litteraturvitere som har skrivebord på et institutt» eller «Skjerdingstad finner akademisk glede ved å ta frem slegga».

Man må kunne ta motet til seg og si at dette er både usaklig og tydelig fyllt av en uavklart, personlig bitterhet. Skjerdingstad har rett til å stole på sin egen dømmekraft uten å bli stemplet som elitist, og det er fullstendig latterlig å tro at all bestselgerlitteratur er god. Det skinner igjennom at Renberg og Esp opererer med en gylden regel – en person med utdannelse som kritiserer en bestselger er arrogant og uten kontakt med folket. Men hvordan kan man kritisere Skjerdingstad for personlige føringer når de to debattantene selv dømmer ut fra en så endimensjonell teori? Og hvor kommer i det hele tatt en slik anti-intellektuell forakt fra?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer