Heksekunst

Martin Horntveth er en av ni norske musikere som skal på blinddate med skrekkfilmen «Häxan» fra 20-tallet. Vinnerne er trukket

Vinnerne er trukket:

Eirunn Skauge, Oslo

Hans Jacob Normann, Oslo

Denne uka er det fritt fram for musikalsk lek i Oslo. Vi snakker om All Ears Festivalen, et fristed for improvisasjonsmusikk på Blå, Rockefeller og Munch-museet.

Og det hele topper seg på siste dag. Søndag skal en rekke kjente musikere være med på notene til hverandre, samtidig som de lager filmmusikk til klassikeren «Häxan», som vises på stort lerret.

Heksene lever

Filmen «Häxan» er en stumfilm fra 1922 og handler om hekseforfølgelsene som foregikk i Europa i middelalderen.

- Hekseprosessene handlet om å skape et fiendebilde. Heksene ble skapt for å holde folk i sjakk - og det gikk jo som en farsott over Europa, forteller arrangør Peer Rohrer.

- Hvorfor ble denne filmen valgt?

- Filmen «Häxan» ble valgt fordi den er en parallell til det som skjer i verden i dag. Filmen et historisk verk - vi tror vi var grusomme før - men hva kommer etterkommerne våre til å si om oss? Særlig etter 11. september har fremmedfrykten spredt seg, selv om det ofte er lite hold i den propagandaen som blir spredt. Man er ikke terrorist bare fordi man er uenige med USA og det kapitalistiske system. Hekseprossessene handlet om penger, derfor skapte man et fiendebilde for å ha kontroll. Og det samme gjør man igjen og igjen, forteller Rohrer.

Musikalsk stevnemøte

<> Artistene <>


Og musikerne som skal lydsette det hele kommer i tillegg fra vidt forskjellige miljøer. Du husker kanskje gitaristen Ronni Le Tekrø fra TNT? Han skal samspille med litt mer aktuelle artister som trommis Martin Horntveth fra jazzkometene Jaga Jazzist og Kay Skogheim fra popbandet Boy. Skogheim skal spille på forskjellige elektroniske instrumenter, en liggende gitar og en gummiball.

I tillegg finner du Maja Ratkje og Lene Grenager fra impro-gruppa Spunk i orkestergrava. Bjørn Bolstad Skjelbred fra Doctor\'s Order og Lars Andreas Haug fra Trygve Seim Orchestra representerer den klassiske jazzen. Mens Ulf Knutsen fra Sister Rain byr på digitale samplinger og Harpreet Banzal på klassisk indisk fiolin.

- Musikerne ble plukket ut hver for seg. De ble valgt ut fra instrument og karakter. De har et fellestrekk, at de er eksperimentelle, og tør å gå på en scene uforberedt. Det krever mot, sier Rohrer.

- Musikerne er jo veldig forskjellige. Hvilken musikk tror du vi får høre?

- Vet ikke. Jeg er like spent som alle andre på hva som skjer når de går sammen på scenen. De er i samme båt, hvor filmen er seilet, men de mangler ror. Målet blir å få blåst liv i seilet!

- Er du redd for kaos?

- Nei. Musikere takler kaos bedre enn oss andre. De er såpass sikre. Det kan ikke gå feil, forsikrer Rohrer.

Ingenting er planlagt på forhånd. Musikken skapes der og da, for aldri å bli spilt igjen. Hva kommer til å skje når musikerne skal ha et tredjedels øye på sitt eget intrument, de andre musikerne og filmlerretet samtidig?

Kanskje blir det kaos, kanskje blir det komisk, kanskje blir det knallbra.

- Det blir i alle fall noe du ikke har hørt eller sett før, forsikrer Rohrer.

All Ears Festivalen foregår fra 15. - 19. januar i Oslo. Filmkonserten Häxan kan du oppleve på Rockefeller søndag 19. januar.

Les mer om Häxan.

Martin Horntveth fra Jaga Jazzist...
...og Ronni Le Tekrø fra TNT skal finne tonene til en skrekkfilm on hekser!
...Maja Ratkje fra Spunk...