Heksenes sankthansfeiring

Basert på justisprotokoller fra Finnmark forteller universitetsbibliotekar i Tromsø Rune Hagen om både heksenes sankthansfeiring og om forfølgelsene av kvinner på 1600-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rune Hagen Universitetsbibliotekar, Tromsø Ved St. Hans Nats TiiderMan til Bloksbierg riider,Og til Hekkenfield TopPaa Koste-skaft flyver op. Ludvig Holberg

Mange av de omlag 140 menneskene som ble dømt for trolldomskriminalitet i Finnmark i løpet av 1600-tallet, fortalte retten av de hadde inngått en pakt med Satan. Samrøre med Satan var den alvorligste form for trolldomsvirksomhet og vurdert som datidens verste forbrytelse. Dersom det kunne føres fellende bevis for at den mistenkte hadde en kontrakt med mørkets fyrste, kunne ikke straffen bli streng nok. Det nærmeste rettsapparatet kom, var å sende djevledyrkeren til bålet. Diabolismen, det vil si djevlepakt, et er sterkere kjennetegn ved den rettslige trolldomsforfølgelsen i Finnmark sammenlignet med andre deler av Norge. Her tilsto heksene, ofte etter hardt psykisk og fysisk press, at de på ulike måter hadde kontakt med Satan. Under rettsforhørene kunne enkelte kvinner vise fram djevelens merke i form av mistenkelige kroppsflekker. I de gamle rettsprotokollene finner vi lange utredninger om flyturer gjennom luften og fortellinger om deltakelse på store hemmelige hekseselskap i forbindelse med høytider som jul og sankthans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer