Hekta på latin

HVEM: Thea Selliaas Thorsen (28). HVOR: Oslo. SAK: Ute med den andre gjendiktningen i bunden form av Ovid til norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Thea Selliaas Thorsen er med i bokhøsten, men ikke med en lettvint kjendisbok om oppvaskmidler, eller om hvordan du skal overleve julebordene. Hennes bidrag til det lesende homo sapiens er to gjendiktninger, Ovid. I fjor kom «Heroides - Heltinnebrev». I år følger hun opp med «Amores _ Kjærlighetseventyr».

Gresk eller kanskje helt latin for mange? Ingen grunn til bingopanikk. Theas oppdagelse av latin kom via orgelmusikk.

- På ungdomsskolen hadde jeg en orgelspillende venn som tok meg med til Tomter kirke og spilte Bach for meg. Den abnorme og utelukkende lyttende interessen for klassisk musikk, som jeg har den dag i dag, gjorde meg nysgjerrig på de latinske tekstene som av og til fulgte med, for eksempel h-moll-messen til Bach, forteller Thea, som ikke hadde latin på videregående.

- Jeg gikk på Hov i Askim, men etter å ha tatt idéhistorie grunnfag, begynte jeg på latinstudiet ved Universitetet i Oslo. Jeg håpet blant annet å lære å skrive av de store latinske mesterne. Jeg trodde latin ville innebære struktur og disiplin. Det ble snarere fabelaktig poesi. Det overflødighetshornet den latinske litteraturen representerer, var definitivt grunnen til at jeg valgte å fortsette med latin, sier Thea, som har gjort unna cand.philol.-graden med gammelgresk grunnfag og mellomfagstillegg i idéhistorie, i tillegg til hovedfag i latin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer