Hekta på narkomane

William Banks tar alle midler i bruk for å redde folk fra å gå til grunne.

Terning3 Lite original på alle plan. Middels håndverk. Minimal fare for avhengighet. TV: William Banks (Benjamin Bratt) er en tøffing som stadig snakker med Gud. Han behandler Gud som kompis, en han kan slenge ironiske meldinger til når ting går på tverke. William bedyrer at han ikke ber, han bare slår av en prat. Hvorfor? Fordi han har solgt sin sjel til … Gud.

William er nemlig en rehabilitert narkoman. Han var fullstendig på felgen og ba om én sjanse til etter at datteren Lula ble født. Siden den gang har han drevet et lite firma som rykker ut og «kidnapper» narkomane og andre som sliter med avhengighet av ulike slag.

Fra junkie til frelser

Med denne type stillingsinstruks blir det nødvendigvis en del action på vår eks-junkie.

Derfor har han et team rundt seg som består av folk med liknende bakgrunn. Alle som én er de temmelig tøffe i replikken, så tøffe at fasaden sprekker og jeg tenker: Dette er ikke en utpreget original serie. William høres ut som Mel Gibson i «Dødelig Våpen» når han snakker med sin kompis i himmelen og han har selvsagt problemer med å vie seg til familielivet – «All you did was replace one fix for another,» sier kona.

William har et kall, han er Guds hevnende engel, en Kristus-liknende skikkelse som skal redde folk på kjøret og uskadeliggjøre langerne og bakmennene.

Vår helt får oppdrag via jungeltelegrafen. I første episode blir han hyret av familien til en ung narkoman som stjeler morens smykker for å skaffe penger til dop. The Cleaner rensker opp – så lenge det varer.

Anti-«Weeds»

Som sagt, det er lite originalitet å spore her.

Og manuset når ikke opp til en middels «Law & Order»-episode. Men samtidig er det velkomment med en reaksjon på serier som «Weeds», «Hung» og andre som konsentrerer seg om hvor fristende det er for vanlige folk å satse på ulovlige gründerprosjekter i disse tider.

Vi kan kanskje se «The Cleaner» som en forsmak på «smarte» historier om narkotikaens herjinger på mikroplanet, i de beste familier, à la Steven Soderberghs «Traffic». Sesong to har for øvrig USA-premiere i september.

TV2 i kveld kl. 21.40