Hekta på «Twin Peaks»

Norske regissører benker seg når David Lynchs kultserie nå er tilbake på tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Den første episoden av «Twin Peaks» gjorde et utrolig sterkt inntrykk på meg. Jeg var 18 år og husker godt at moren min hadde tatt den opp til meg. Jeg satte den på da jeg kom hjem og ble hekta med en gang, forteller Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Regissøren av «Den siste revejakta» er en av mange entusiaster som neppe lar seg rikke ut av godstolen fredagskveldene framover. De neste 30 ukene vises David Lynchs legendariske serie på TV2. Imtiaz Rolfsen, som har bodd i USA i mange år, er fascinert av hvordan den blander det skumle og det samfunnssatiriske.

- Den handler om småbymentalitet, dobbeltmoral og grådighet. Men midt oppi dette finnes også gode, varme mennesker. Samtidig er serien veldig sexy og erotisk. Lynch har rett og slett laget en helt utrolig kul såpekrim.

Dannet skole

I Norge ble «Twin Peaks» første gang sendt som detektime på begynnelsen av 90-tallet. Serien starter med at den lokale skjønnheten Laura Palmer blir funnet drept. Den kaffeelskende og vannkjemmede FBI-agenten Dale Cooper (Kyle MacLachlan) blir sendt for å etterforske. Den tilsynelatende svale krimfortellingen tar imidlertid snart form av et surrealistisk, overnaturlig melodrama.

- David Lynch endret for alltid hva man kunne gjøre på tv. Fram til da var det Columbo og den enkle dramaturgien som regjerte. I «Twin Peaks» ante du ikke hvor det skulle ende, Lynch holdt nesten publikum for narr, mener Erik Poppe, som er aktuell med «De Usynlige».

Poppe mener serien har dannet skole for de fleste regissører. Han betegner den som et stort eksperiment som lykkes og har selv latt seg inspirere både når det gjelder fortellerform og valg av skuespillere.

- Som publikum ble jeg sugd inn i gåten om hvem morderen var. Som forteller opplevde jeg at Lynch hele tida tar omvendte valg. Hele serien består i å bryte ned seg selv. Det okkulte og mørke i oss dyrkes. Heltene taper for det onde. Alt er annerledes. Den er rett og slett ekkel.

TILBAKE: Spesialagent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) og den lokale sheriffen Harry S. Truman (Michael Ontkean) jakter på Laura Plamers morder i «Twin Peaks». Foto: TV 2
TILBAKE: Spesialagent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) og den lokale sheriffen Harry S. Truman (Michael Ontkean) jakter på Laura Plamers morder i «Twin Peaks». Foto: TV 2 Vis mer

Populær på dvd

Poppe gir «Twin Peaks» æren for å ha introdusert kvalitetsdramaet på tv og for å ha banet vei for de mange kvalitetsseriene som har blitt laget de seineste åra. Eva Isaksen er enig.

- Fram til «Twin Peaks» var det ukult blant filmfolk å gjøre tv. Lynch fikk en slutt på det tullet, mener hun.

Siden serien debuterte på NRK har den blitt vist flere ganger på norsk tv. I fjor kjøpte ca. 12.000 nordmenn samleboksene på dvd.

- Det skal bli spennende å se hvor sterk den er i dag. Jeg frykter at den holder seg ennå, sier Poppe.

FAN: Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: LARS EIVIND BONES
FAN: Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hekta på «Twin Peaks»
<B>FAN: Erik Poppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer