Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hektisk i Tower

TRONDHEIM (Dagbladet): Mens engelske kongsemner kjemper om den engelske tronen, løper dronningene deres opp og ned milelange trapper og lager kjedelig scenekunst på Trøndelag Teater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanadiske Normand Chaurette har konsentrert seg om kvinnene bak de mektige mennene fra Shakespeares «Richard III». Stykket «Dronningene» foregår i skyggen av den blodige Rosekrigen, en januardag i 1483 i det nedsnødde Tower of London. I en blanding av fakta og fiksjon fører Chaurette seks kvinner sammen, nåværende dronninger og kommende, og lar forhåpningene til et kommende sekelskifte speile seg i deres intriger og liv, samtidig som kvinnenes virkefelt begrenses av mannssamfunnets rammer.

Uspennende

Teatersjef og regissør Ola B. Johannessen er full av lovord overfor denne nye kanadiske dramatikeren, men slik han har iscenesatt stykket på studioscenen, er det vanskelig å få øye på det allmenngyldige og appellerende i stoffet.

Referansene til fin de sihcle og Shakespeare er riktignok tydelige, også i scenerommet, som scenograf Helge Hoff Monsen har gjort til et svart, elizabethansk teaterrom i tre etasjer.

Vimser

I ett glimt, da den tause Anne Dexter (Marit Østbye) tar et oppgjør med sin mor, hertuginne Cecily (Gerdi Schjelderup), aner man en mulig dimensjon og friksjon i oppsetningen. Men stort sett vimser dronning Elizabeth (Elisabeth Matheson), Anne Warwick (Grethe Nordberg) og Margaret Anjou (Hildegunn Eggen) teatralt rundt i sine praktkostymer, og skjønner ikke at det er 516 år siden de sluttet å interessere oss.