Helbreder av yrke, utro mann på privaten

Svært godt skrevet om hvorfor vi alltid lengter et annet sted enn der vi er.

Oslo, 20120924. Trude Marstein, Om utroskap ut fra hennes siste roman "Hjem til meg" Møter henne på Grønland i Oslo der litt av handlingen finner sted, Punjab Tandoori.
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20120924. Trude Marstein, Om utroskap ut fra hennes siste roman "Hjem til meg" Møter henne på Grønland i Oslo der litt av handlingen finner sted, Punjab Tandoori. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Tapetser meg i gangen før du går», heter en ny sang av De Lillos og det kunne vært soundtrack for Ove Haugli som er hovedperson i Trude Marsteins sjette roman «Hjem til meg». Han er den perfekte representanten fra middelklassen med«villa, vov-vov og Volvo». Idet romanen åpner er han ung turnuskandidat på vei mot medisinsk embetseksamen som lege.

I det offentlige rom er han altså en helbreder av andres sykdommer — på privaten blir han aldri kvitt sin egen last — trangen til å ligge med andre kvinner.

Plotstrukturen er bygget rundt Oves sidesprang fra den stødige, om enn litt trauste Wenche, sykepleieren som han gifter seg med. Her kunne det ventet et liv i det lovede kjernefamilieland med fredagstacos, evig oppussing, hytteturer og livslang kjærlighet. Det er bare det at det er Trude Marstein som fører pennen, og da skjønner leseren raskt at den klassiske kjærlighetskontrakten er truet. Men av hva? Romanen åpner i 1978 og slutter i 2010.

Da har Marstein loset oss gjennom seks ulike tidsepoker i Ove Hauglis liv. Her får vi også en utroskapets antroplogi, den unge Ove er klisjeaktig nok først utro på legeseminar — med en servitrise. Når vi bikker 2010 har den da 61-årige allmennpraktikeren opprettet sjekkeprofil på nett, men uten å komme noe nærmere en stødig og stabil kjærlighet. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer