- Heldigvis er det lenge siden alle barnefortellinger sluttet med «lykkelig alle sine dager»

Marie Kleve spør: Må alle barnebøker ende godt?

FOR SKUMMEL?: Fra boka «Det første barnet på månen» av Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande. Illustrasjon: Lars M. Aurtande
FOR SKUMMEL?: Fra boka «Det første barnet på månen» av Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande. Illustrasjon: Lars M. Aurtande Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Har barnebokforfattere et større etisk ansvar overfor sine lesere enn voksenbokforfattere? Spørsmålet stilles av Norsk Litteraturfestival, i omtalen av årets tema, «ansvar». Det er fristende å svare kjapt nei. Moderne barnebokforfattere har knapt noen tematiske grenser å forholde seg til. Tabuer som død og skilsmisse er knust for lengst. Mange nekter for at de i det hele tatt har barn i tankene når de skriver - målgruppetenking er forlagenes ansvar.

Men det er vel ingen som vil gi barna mareritt av godnattfortellingen?

Selvfølgelig kan barnebøker være triste. Skandinaviske forfattere har faktisk drevet pionervirksomhet på området. Det har gitt oss nydelige, men i sin tid nokså kontroversielle bøker som Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» og Marit Kaldhol og Wenche Øyens «Farvel, Rune». Sistnevnte handler om ei jente som opplever at bestevennen drukner. Det ender ikke godt - Rune er jo borte. Men det betyr ikke at alt er fælt. I siste oppslag sitter jenta bakpå sykkelen til mamma, etter å ha besøkt graven hans. Hun har forsont seg med det som har skjedd, og bildet av jenta som lener seg mot ryggen til moren utstråler ro og trygghet. Avslutningen gir boka en slags terapeutisk funksjon, et kjennetegn ved mange barnebøker om sorg. Hadde de sluttet midt i fortvilelsen, ville opplevelsen blitt en annen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer