PARADISE: Trump ser på skadene etter skogbrannen i Paradise. Eller Pleasure, som han kalte byen. Foto: NTB Scanpix
PARADISE: Trump ser på skadene etter skogbrannen i Paradise. Eller Pleasure, som han kalte byen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Heldigvis er Trump en veldig klønete klimafornekter

Dette kan vi glede oss over: De som jobber med klimasaken i USA, gjør en langt mer imponerende innsats enn Donald Trump.

Kommentar

Denne teksten publiseres både på nett og papir. Hvis du leser den på nett, vil jeg at du skal gå inn og bruke et par minutter på å studere lenken til The National Climate Assessment. Fin, ikke sant? For deg som leser det på papir , her er en kort beskrivelse: Den er elegant presentert, luftig og brukervennlig. Den lokker deg til å dykke inn i rapporten fra ulike vinkler. Hvordan står det til i din region, innenfor ulike samfunnsområder? Det er åpenbart brukt store summer på å lage den. 300 eksperter, 60 eksterne veiledere, kvalitetskontrollert av føderale byråer og satt sammen av et utall programmerere og designere for å gjøre informasjonen så oppdatert, presis og tilgjengelig som mulig. USA på sitt beste.

Trump sitt forsøk på å begrave den, er USA på sitt dårligste. Og slappeste.

Rapporten, sammen med en annen klimarapport som viste økte utslipp, ble snikpublisert av Trumps administrasjon fredag før helga, da amerikanere flest var opptatt med Thanksgiving og Black Friday. Verden har likevel en tendens til å legge merke til rapporter som sier at klimaendringene kan føre til enorme skader, tallfestet i denne rapporten til flere hundre milliarder dollar årlig mot slutten av århundret.

Mandag ble Trump konfrontert av pressen med funnene i rapporten. Og svarte med et kaos av et resonnement. Ja, han hadde lest litt av rapporten, «it's fine». Men hva med de økonomiske tapene den skisserte? «I don't believe it». Hvorfor ikke? Det var ikke lett å forstå. Trump påpekte at andre land må kutte, og at USAs utslipp har gått ned. Det stemmer, men det er ikke Trumps fortjeneste og er dessuten irrelevant for rapporten. Den forteller hvordan klimaendringene vil skade USA. Trump avsluttet med å forsikre: «I want clean air, I want clean water. Very important.»

IKKE LENGER PARADIS: President Donald Trump besøkte lørdag den totalt nedbrente byen Paradise nord for San Francisco. Der viste han til en samtale han skal ha hatt med den finske presidenten. Video: AP Vis mer

Klimaendringene er allerede synlige for folk flest. Amerikanere kjenner det på kroppen, enten det dreier seg om tørke, orkaner og flom eller skogbranner i California. Trump vil derfor gjerne fortelle at han både bryr seg om miljøet og utslippene, samtidig som han ikke tror på eksperter og rapporter. Det er en umulig posisjon, en politisk revne som Trump stadig sklir nedi.

Det er gode nyheter. Trump er lite effektiv i sin motstand mot klimapolitikk. Det kan skyldes at han har problemer med å rekruttere rådgivere som kan gi ham relevante råd på veien. Som boka til Watergate-veteranen Bob Woodward viser, har Trump store utfordringer med å kjempe gjennom sin politikk fordi det mangler kvalifiserte folk som mener det samme som ham og kan sette det ut i livet. Dermed blir Trump stående fast i babbelet sitt.

Imens jobber delstater, organisasjoner og etater i USA med sitt klimapolitiske motstandsarbeid. De matcher presidenten, og vel så det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.