KOMMENTARER

Heldigvis har de unge høyere ambisjoner enn min generasjon

Unge og foreldregenerasjonen er på hver sin planet. Det er klart for generasjonskamp.

GRØNN FRAMTID: Klimastreikere ankommer MDG Landsmøte tidligere i år. Klima og generasjonskamp var et av de store temaene under årets Arendalsuke. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
GRØNN FRAMTID: Klimastreikere ankommer MDG Landsmøte tidligere i år. Klima og generasjonskamp var et av de store temaene under årets Arendalsuke. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): At de unge er mer engasjert i klimaspørsmål og miljøvern enn de eldre, er velkjent og merkbart. Men den ferske klimaundersøkelsen fra forskningssentret Cicero, avdekker et overraskende stort gap i holdninger som kan utløse en hard generasjonskamp. Den har vi sett konturene av i flere år, ikke minst når det gjelder oljeutvinning og samferdselspolitikk, men skolestreik for klima og opprør mot bompenger er trolig bare begynnelsen på en strid som også handler om rettferdighet og fordeling på kort sikt.

Det grønne skiftet kommer til å utfordre både fordelingspolitikken og rettferdighetssansen. Mens de eldre politikerne jevnt over er bekymret for at klimatiltak skal ramme skjevt og usosialt, er de yngre mer utålmodige og villig til å ta i bruk tøffe virkemidler.

Hvorfor er det slik? Er det så enkelt som at unge ennå ikke har skaffet seg et forbruk som rammes i særlig grad av skiftet, eller er det tvert om de eldre som er usolidariske og ikke er villig til å fire på en bekvem livsstil? Er det i det hele tatt mulig å gjennomføre det grønne skiftet på en rettferdig måte?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer