Hele asylkostnaden kan betales med kutt i sykelønnn

Slik kan vi betale for 66 000 asylsøkere.

HAR LØSNINGEN: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.
 Foto: Anette Karlsen
HAR LØSNINGEN: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: Anette KarlsenVis mer
Debattinnlegg

Etter den siste oppjusteringen regner regjeringen nå med at det vil komme 66 000 asylsøkere i år og neste år. Kostnaden for dette er anslått til å være 85 milliarder over seks år. Hele denne kostnaden kunne vi betalt med et moderat kutt i sykelønn.

Her er det superenkle regnestykket:
• Norge bruker årlig ca 40 milliarder på sykelønn.
• Et kutt i sykelønnen på 20 prosent ville dermed spart staten for ca 8 milliarder årlig i rent kutt. Over 6 år blir det 48 milliarder.
• Forskning fra Sverige har også vist at sykefraværet ville blitt redusert med ca 20 prosent dersom sykelønnen ble redusert til 80 prosent.
• Legger vi til grunn årlige sykelønnsutgifter på 32 milliarder, altså det sykelønnen ville ligget på årlig med dagens sykefravær minus 20 prosent, så ville vi spart ytterligere 6,4 milliarder årlig på at også sykefraværet reduseres med 20 prosent. Det tilsvarer 38,4 milliarder over 6 år.
• 48 milliarder + 38,4 milliarder = 86,4 milliarder.
• Regjeringen legger til grunn at 66 000 asylsøkere vil koste 85 milliarder over 6 år.

Det staten sparer på at du får litt mindre i lønn når du er borte fra jobb, tilsvarer altså mer enn hele kostnaden ved 66.000 asylsøkere.

Betyr det at dette er nok alene? Nei, selvsagt ikke. Det er all grunn til å tro at det vil komme flere enn dette i mange år fremover, og kutt i sykelønnen er selvsagt ikke i nærheten av nok til å ta hele denne kostnaden alene.

Erling Holmøy i Statistisk Sentralbyrå (SSB) har regnet ut at flyktningsstrømmen denne stortingsperioden, hvis den fortsetter i samme tempo, vil ha en langtidskostnad på 750 milliarder. Det kommer på toppen av de langsiktige utfordringene vi har med å finansiere en velferdsstat som ikke er bærekraftig.

Poenget er imidlertid at den debatten vi har hatt over lang tid i Norge, der alt kun har handlet om å fordele et evig økende overskudd på nye velferdstiltak er over. De neste årene vil vi også måtte debattere hvem som har de mest fornuftige kuttforslagene. I en slik debatt er det slettes ikke sikkert at kutt i sykelønn er et like upopulært tiltak som det har vært. En sykelønn på 80 prosent ville fortsatt vært en av de mest sjenerøse, om ikke den mest generøse sykelønnsordningen i verden.

Når alternativet er nye kutt i andre velferdsordninger, tror jeg mange vil synes det er et både rettferdig og fornuftig kutt at man får litt mindre betalt ved å være hjemme fra jobb enn ved å være på jobb.

Innlegget ble først publisert på artikkelforfatterens blogg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.