Hele bransjen vil ha boklov nå

Men Anniken Huitfeldt mener hun har god tid.

PÅDRIVER: - Vi har vært tydelige på at det vil være klokt å få på plass en boklov, sier Kristenn Einarsson til Dagbladet.
Foto: Steinar Buholm
PÅDRIVER: - Vi har vært tydelige på at det vil være klokt å få på plass en boklov, sier Kristenn Einarsson til Dagbladet. Foto: Steinar BuholmVis mer

(Dagbladet): I går ble rapporten om framtidsutsiktene for norske ebøker presentert av Forlegger- og Bokhandlerforeningen.

Leder av Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, har jobbet for å forbedre den norske ebok-satsingen, Bokskya, og dermed styrke bransjens argumenter for en boklov.

- Vi er i ferd med å få på plass gode løsninger for de norske ebøkene, og har vært tydelige på at det vil være klokt å få på plass en boklov, sier Einarsson til Dagbladet.

I et intervju med Dagbladet i desember sa Anniken Huitfeldt at hun ikke brukte Bokskya, men heller lastet ned bøker fra utenlandske distributører.

- Trenger ikke skynde oss - Bokskya er nok for komplisert, og jeg vil ha en enklere løsning, sa Huitfeldt den gang.

På telefon fra Brussel sier kulturministeren nå at hun er glad for at for at Bokskya har forbedret den teknologiske løsningen.

- Det var litt flaut da jeg ikke fikk til å kjøpe en ebok forrige gang, men så ble det også åpenbart at brukervennligheten til Bokskya ikke var god nok, sier hun.

Utbedringen fra forlagsbransjen setter likevel ikke fart i kulturministerens arbeid med en eventuell boklov.

- Vi trenger ikke å skynde oss med bokloven. Skjønnlitteratur er uansett unntatt fra konkurranseloven, og har en fastprisavtale som varer i to og et halvt år til, konstaterer hun.

- Lovarbeid tar tid - Hvor langt unna er vi en boklov?

TILBAKEHOLDEN: - Vi trenger ikke å skynde oss med bokloven. Foto: Anders Grønneberg
TILBAKEHOLDEN: - Vi trenger ikke å skynde oss med bokloven. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Det skal vi ta stilling til seinere, sier Huitfeldt.

Dag Nestegard, redaktør i bokbransjens fagblad, Bok og samfunn, synes det er nedslående at det tar så lang tid å få innført en norsk boklov.

- Det virker som regjeringen tror de skal sitte evig. Lovarbeid tar tid, så de må skynde seg om bokloven skal innføres i inneværende periode, sier Nestegard.

Etterlyser handling Redaktøren stiller spørsmål ved kulturministerens gjennomslagskraft.

- Femti høringsinstanser sier at de vil ha en boklov. Likevel skjer det ikke noe. Huitfeldt ser ikke strukturelt på dette, men oppfører seg som en leser. Det ville vært gunstig om hun tenkte som en statsråd, sier Nestegard.