Hele Hollywood mot Bush

George W. Bush har Tom Cruise og Steven Spielberg med på sitt lag. Mot seg har han hele Hollywood-hæren. Superstjernene har tatt stilling til krig mot Irak, og de sier nei.

NEW YORK (Dagbladet): Lengst går Jessica Lange. Hun sier at hun «hater Bush, forakter ham og hele administrasjonen». På en spansk filmfestival sa hun at var skamfull og ydmyket over å komme fra USA.

Madonna er mer forsiktig. På sin webside skriver Madonna at hun ikke er anti-Bush, men pro-fred.

Amerikansk drøm

- Jeg har laget en sang og en video som uttrykker mine følelser for vår kultur, våre verdier og illusjonene om hva mennesker opplever som den amerikanske drømmen, skriver hun.

Hollywood har alltid vært viktig i amerikansk politikk. Presidentene har kjempet om stjernenes støtte, men demokratiske presidenter har hatt størst hell med seg.

Kennedy, Carter og Clinton kunne sole seg i stjerneglans. På republikansk side er det bare Ronald Reagan som har hatt et støtteapparat i Hollywood.

George W. Bush kan ikke sies å ha det. Sammen med Madonna og Lange står Dustin Hoffman, Susan Sarandon, Tim Robbins, George Clooney, Barbra Streisand, Spike Lee, Sean Penn, Jonathan Demme og Jerry Springer imot presidentens krigsplaner.

Tapt filmrolle

Dustin Hoffman sier at krig alltid er om det samme:

- Det dreier seg om herredømme, makt, olje og penger.

Den beryktede talkshowverten Jerry Springer sier til The New York Observer at han gjerne vil vite hvordan man stopper bruken av kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen ved å bombe Bagdad.

Sean Penn reiste på en personlig faktareise til Bagdad. Nå har han anlagt sak mot et filmselskap fordi han hevder å ha mistet en filmrolle verdt 70 millioner kroner på grunn av sine antikrigssynspunkter.

Som Sopranos

Susan Sarandon, som talte ved den store fredsdemonstrasjonen i New York nylig, sier at hun ikke tror at militær ekspansjon og bruk av vold er noen løsning på problemer.

George Clooney, som allerede har reddet verden fra terrorangrep i filmen «Fredsmegleren», mener at den amerikanske administrasjonen oppfører seg som The Sopranos.

NEI TIL KRIG: Jessica Lange er ikke nådig mot Bush. Nylig sa hun at hun er skamfull over å komme fra USA.