Hele Norges Åge på turné

Åge Aleksandersen (56) hører det selv: Det er en energi på den nye plata hans, som kanskje har manglet en stund. Nå har veteranen formen inne, og han er klar for turné.

TRONDHEIM (Dagbladet): Det starter med utsolgt hus i Trondheim i kveld, og i morgen er det ekstrakonsert samme sted.

På scenen har Åge Aleksandersen sjelden manglet trøkk, men på plate kan det innimellom ha vært litt slappere.

Dagbladets anmelder ga årets plate «To skritt frem» en firer på terningen, og noterte at rockeskruen er skrudd til noen hakk denne gangen. Det setter publikum pris på, og CD-ene fyker over disk. 60 000 platekjøpere har åpnet lommeboka denne våren og sikret seg Åges vitamininnsprøytning.

Det virker ellers som en Åge-bølge har vært i emning en stund. På konserter har det lenge kommet flere generasjoner - også ungdom som ikke var født, den gang gamle Aleksandersen skrev sine første sanger. Men alder er ingen hindring: De unge kan alle tekstene.

-  Ikke noe daukjøtt

-  Yngre musikere omtaler deg med respekt for tida?

-  Jeg har lagt merke til det, og jeg må innrømme at jeg er fornøyd. Låtene på CD-en er skåret inn til beinet, det er ikke noe daukjøtt, sier 56-åringen foran turnéstarten med de seks musikerne i Sambandet.

-  Men den løypa jeg har gått, det var den jeg måtte gå. Nå, i 2005, er det blitt sånn som det er blitt, og det er suverent, det, fortsetter han.

-  Bildet på CD-omslaget og plakatene av deg og bandet minner om The Sopranos, eller skal vi si mafiaen ...

-  Vi er jo mafiaen, sier Åge og ler:

-  Ja, det er en solid bande, med lang turnéerfaring. Det er et herrelag, ja.

-  Damenes rolle er kanskje å kaste trusene foran scenen?

-  Nå har vi jo ikke begynt ennå, så vi får se hva det blir damene kaster!

Gammelt og nytt

Publikum som har billetter til konsert med Åge og Sambandet, kan vente seg over to timer musikk, en god miks av gammelt og nytt materiale. Nærmere 60 steder står på turnélista så langt, og flere kommer til:

Som alltid er Åge en velsett gjest i store byer og små bygder. I Brønnøysund og Bergen, Verdal og Valsøybotn gjøres det klart for besøk av trønderrockens gudfar.

-  Er det noen aldersgrense for det du driver med?

-  Nå er jo jeg første generasjon i denne bransjen, og det blir slik at tekstene jeg skriver, preges av alder og erfaring. Vi blir alle eldre, åra går, man forandrer seg. Dette kommer også Turboneger og Tungtvann til å oppleve.

-  Du virker nesten yngre i dag enn du gjorde for 10-15 år siden, det er mindre tendens til gravalvor?

-  Ja, sier Åge med ettertrykk. Han er enig i det.

Så slår han fast:

-  Så er det ikke så farlig heller. Det er jo bare musikk.

MED OG UTEN SOLBRILLER: Enten det blir sol eller regn, er Åge Aleksandersen vanskelig å komme unna i sommer. - Det er en solid bande, med lang turnéerfaring. Det er et herrelag, sier Åge, og viser fram turnéplakaten.