KOMMENTARER

Hele seks forfattere står bak spenningsserien som nå tar av blant norske barn

Jo flere, jo bedre?

FELLESPROSJEKT: Bak pseudonymet Erin Hunter - forfatteren av den bestselgende serien «Kattekrigerne» - står seks ulike forfattere. Illustrasjon: Fra omslaget til «Kattekrigerne: Midnatt»
FELLESPROSJEKT: Bak pseudonymet Erin Hunter - forfatteren av den bestselgende serien «Kattekrigerne» - står seks ulike forfattere. Illustrasjon: Fra omslaget til «Kattekrigerne: Midnatt» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Det kan være et ensomt yrke, for de fleste forfattere sitter alene og skriver i uker, måneder og ofte år», heter det om forfatteryrket i Randi Fuglehaugs ferske faktabok, «Slik blir du statsminister».

For å låne en formulering fra en av de mest berømte utøverne av faget: Det synes å være en alminnelig og vedtatt oppfatning at å skrive bøker er noe du gjør alene.

Likevel: Mange av de mestselgende bokseriene for unge lesere opp gjennom åra har vært skrevet av et kollektiv av forfattere. Oftest har de samlet seg under ett navn - for enkelhets skyld, eller kanskje helst for å minske inntrykket av malstyring og samlebåndsproduksjon. Paradoksalt nok har det jo ofte vært slik at dess flere ulike personer som står bak en serie, jo mindre variasjon er det mellom de ulike bøkene.

Mange kjenner til Stratemeyer-syndikatet, som på slutten av 1800-tallet begynte å masseprodusere kommersielle serier for barn, deriblant «Hardy-guttene», «Frøken Detektiv» og «Bobsey-barna». Et nyere eksempel er «Sweet Valley High», som gamle medlemmer av TL-klubben sikkert husker godt. Ideen til serien om det blonde tvillingparet ble klekket ut av Francine Pascal, men bøkene ble skrevet av ulike ghostwriters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.