FELLESPROSJEKT: Bak pseudonymet Erin Hunter - forfatteren av den bestselgende serien «Kattekrigerne» - står seks ulike forfattere. Illustrasjon: Fra omslaget til «Kattekrigerne: Midnatt»
FELLESPROSJEKT: Bak pseudonymet Erin Hunter - forfatteren av den bestselgende serien «Kattekrigerne» - står seks ulike forfattere. Illustrasjon: Fra omslaget til «Kattekrigerne: Midnatt»Vis mer

Hele seks forfattere står bak spenningsserien som nå tar av blant norske barn

Jo flere, jo bedre?

Kommentar

«Det kan være et ensomt yrke, for de fleste forfattere sitter alene og skriver i uker, måneder og ofte år», heter det om forfatteryrket i Randi Fuglehaugs ferske faktabok, «Slik blir du statsminister».

For å låne en formulering fra en av de mest berømte utøverne av faget: Det synes å være en alminnelig og vedtatt oppfatning at å skrive bøker er noe du gjør alene.

Likevel: Mange av de mestselgende bokseriene for unge lesere opp gjennom åra har vært skrevet av et kollektiv av forfattere. Oftest har de samlet seg under ett navn - for enkelhets skyld, eller kanskje helst for å minske inntrykket av malstyring og samlebåndsproduksjon. Paradoksalt nok har det jo ofte vært slik at dess flere ulike personer som står bak en serie, jo mindre variasjon er det mellom de ulike bøkene.

Mange kjenner til Stratemeyer-syndikatet, som på slutten av 1800-tallet begynte å masseprodusere kommersielle serier for barn, deriblant «Hardy-guttene», «Frøken Detektiv» og «Bobsey-barna». Et nyere eksempel er «Sweet Valley High», som gamle medlemmer av TL-klubben sikkert husker godt. Ideen til serien om det blonde tvillingparet ble klekket ut av Francine Pascal, men bøkene ble skrevet av ulike ghostwriters.

Kollektivskrivingen passer dårlig sammen med forestillingen om litteratur som fri kunst, for å si det forsiktig. Spennings- og underholdningsaspektet er langt mer framtredende enn litterære kvaliteter i disse seriene. Men det er ingen tvil om at de har satt fart på leselysten hos mange barn opp gjennom åra.

Nå er en ny spenningsserie i ferd med å ta av i Norge: «Kattekrigerne» har bykset opp til sjetteplass på barneboklista, og er i tillegg representert både på 17., 18. og 19. plass. Ideen kom fra forlaget Harper Collins, som ba britiske Victoria Holmes om å skrive en fantasybok om katter. Hun pønsket ut plottet, men fikk kollega Kate Cary til å skrive den første boka. Siden har fire andre forfattere blitt med.

Alle skriver under pseudonymet Erin Hunter, som ifølge Wikipedia ble valgt fordi det sikrer bøkene hylleplass like i nærheten av en lignende fantasy-serie, Brian Jacques? «Redwall».

Framsynt der, altså.

Serien teller over 70 titler, i tillegg til nye, parallelle serier. Plottet utvikles i fellesskap, mens de bytter på å skrive.

- Dette betyr at vi kan produsere dem mye fortere enn en enkelt forfatter kunne ha gjort, skriver Holmes på hjemmesiden til bøkene, og legger til at flere forfattere betyr «tre ganger så mye energi og lidenskap!».

Et utsagn som det er grunn til å møte med en viss skepsis. Men Holmes har gjort karriere av å tenke ut plott for andre forfattere, gjennom jobben i London-selskapet Working Partners. De utvikler ideer og plott til nye underholdningsserier, før de hyrer inn forfattere. Seriene «Midnattsgrøss» og «Monster Maud» er også oversatt til norsk.

Slike bedrifter finnes ikke i Norge. Men nylig lanserte Kagge en ny spenningsserie for ungdom, «De4», skrevet av et anonymt forfatterkollektiv som «hver fredag møtes i et rom på en hemmelig adresse i Oslo for å klekke ut nye historier». Ifølge forlagskatalogen har de store planer for serien. Tre bøker er allerede ute, og to er på vei.

Jo flere, jo fortere?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.