GODE ANMELDELSER: Skuespillerne Eivind Sander og Synnøve Macody Lund våknet opp til femmere etter Hodejegerne-premieren under Haugesund filmfestival. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
GODE ANMELDELSER: Skuespillerne Eivind Sander og Synnøve Macody Lund våknet opp til femmere etter Hodejegerne-premieren under Haugesund filmfestival. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer

Hele verden får se «Hodejegerne»

Allerede har 47 land sikret seg «Hodejegerne». Produsenten hevder det er tidenes største norske eksportsuksess.

HAUGESUND: Da «Hodejegerne» hadde sin festpremiere under Filmfestivalen i Haugesund i går kveld, var det allerede klart at filmen blir en av tidenes største suksesser for norsk film internasjonalt.

Filmen, som har Aksel Hennie og den danske «Game of Thrones»-stjernen Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollene, skal blant annet settes opp på kino i Nord-Amerika og store deler av Asia.

I Europa er det bare Hviterussland som ikke har skaffet seg filmen, som er den første filmatiseringen av en Jo Nesbø-roman.

Solgt i 47 land - Jeg vet ikke hva som er galt med hviterusserne, men resten av verden får se filmen, sier regissør Morten Tyldum til Dagbladet, når vi møter ham i forkant av gårsdagens norgespremiere.

- Det er jo akkurat dette en regissør ønsker seg, at filmen kommer ut og blir sett, sier Tyldum.

MOTEUBEVISST: Nikolaj Coster-Waldau måtte hjelpe skuespillerkollega Eivind Sander med å lese av merkelappen i dressjakka. Det viste seg at Sander var ikledd dress fra Cafe Sahra. Den danske superstjernen hadde tatt på seg en Armani-dress til premieren for Hodejegerne. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
MOTEUBEVISST: Nikolaj Coster-Waldau måtte hjelpe skuespillerkollega Eivind Sander med å lese av merkelappen i dressjakka. Det viste seg at Sander var ikledd dress fra Cafe Sahra. Den danske superstjernen hadde tatt på seg en Armani-dress til premieren for Hodejegerne. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

«Hodejegerne» er foreløpig solgt til hele 47 land. Produsent Asle Vatn hevder det er mer enn noen annen norsk film, noensinne.

- Dette er utrolig morsomt å være med på. Vi kaster oss utfor stupet på en måte som vi aldri har vært med på før, sier Vatn til Dagbladet.

Piratvirksomhet I høst reiser distributørene på lanseringsturné for å promotere filmen ytterligere. De har allerede fått bekreftet at europeiske land kommer til å satse hardt på filmen. Først ute er Spania.

- Den skal vises i 120 byer der, og er satt opp til å konkurrere med David Finchers versjon av «Millennium»-filmene, sier Vatn, som forteller at et samarbeid med nettopp distributøren av den svenske «Millennium»-triologien har vært en viktig døråpner.

Nå jobbes det med å få flere salg i Latin-Amerika og Asia.

BEVISST:: SynnøvE Macody Lund ankom premieren for Hodejegerne i en svart kjole fra den danske designeren Veronica B. Vallenes. - Det har vært en kjekk, men veldig intens dag. Det er rart å være på den andre siden av pressefotografene, sier Lund, som tidligere jobbet som filmanmelder. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
BEVISST:: SynnøvE Macody Lund ankom premieren for Hodejegerne i en svart kjole fra den danske designeren Veronica B. Vallenes. - Det har vært en kjekk, men veldig intens dag. Det er rart å være på den andre siden av pressefotografene, sier Lund, som tidligere jobbet som filmanmelder. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Afrika satser vi ikke på, for der er det så mye piratvirksomhet, sier Vatn.

Amerikansk nyinnspilling 10. september er «Hodejegerne» satt opp til en spesialvisning under filmfestivalen i Toronto. Ansvarlig for salg av norsk film til utlandet på Norsk filminstitutt, Stine Oppegård, mener dette er stort.

- Alle snakker om filmen. Den får nok mye drahjelp av at Jo Nesbøs bok har solgt så godt. Det gjør det lettere å få innpass, sier Stine Oppegård.

Produsent Asle Vatn er ikke i tvil om at filmen får drahjelp av Nesbøs forfatterskap.

Kommer nyinnspilling Ifølge Morten Tyldum er spesialvisningen i Toronto svært gjev.

- Den visningen blir ekstremt viktig, det er den første norske filmen som noen gang vises der. Den vises sammen med nye filmer fra Francis Ford Coppola og George Clooney, forteller regissøren.

KLEDD FOR SUKSESS: Regissør for Hodejegerne, Morten Tyldum, ankom sin egen premiere med kona Janne i armen. - Jeg fikk hjelp av kona til å velge dress fra Dolce & Gabbana, sier Tyldum. Janne Tyldum hadde som mål å rocke opp premieren og hadde iført seg klær fra Hermut Long og smykker fra Freud & Chicks. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KLEDD FOR SUKSESS: Regissør for Hodejegerne, Morten Tyldum, ankom sin egen premiere med kona Janne i armen. - Jeg fikk hjelp av kona til å velge dress fra Dolce & Gabbana, sier Tyldum. Janne Tyldum hadde som mål å rocke opp premieren og hadde iført seg klær fra Hermut Long og smykker fra Freud & Chicks. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

En nyinnspilling skal allerede være planlagt.

- Jeg vet at et studio i USA skal lage «Hodejegerne» nå. Men der kommer ikke jeg til å være involvert, sier han.

SAMLET: Regissøer Morten Tyldum og "Hodejegerne"-skuespillerne Synnøve Macody Lund, Eivind Sander og Nikolaj Coster-Waldau på filmfestivalen i Haugesund. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SAMLET: Regissøer Morten Tyldum og "Hodejegerne"-skuespillerne Synnøve Macody Lund, Eivind Sander og Nikolaj Coster-Waldau på filmfestivalen i Haugesund. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer