Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hele verden i en festival

Slam-poesi, moteshow og pakistansk pop. Helgens Mela-festival byr på alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den hardtslående teatergruppa Queendom, hip hop trioen Outlandish og vinneren av 2006 BBC World Music Awards, Zaeen Zahoor er blant de artistene som kan oppleves under festivalen.

Statsminister Jens Stoltenberg åpner Mela 2006, som foregår på Rådhusplassen i Oslo fra 18.-20. august.

- Mela, som betyr møteplass, skal være en arena for samspill mellom det norske og det internasjonale. Og det har vi begynt å få til, sier daglig leder i Horisont, Khalid Salimi, til Dagbladet.no.

Kulturmøter

- Mens vi snakker øves det i tre lokaler rundt i byen. Den verdenskjente qawwali-sangeren, Javed Bashir, skal opptre under åpningskonserten i Rådhuset sammen med norsk-algirske Malika Malouf Rasmussen. Knut Reiersrud har nylig vært i Zanzibar for å forberede konserten med Kilimanjaro Band og norsk-tanzanianske musikere. Og den norsk-gambiske sangeren Haddy N’jie skal spille sammen med griot-kongen Jaliba Kuyateh.

- Vi forsøker å få til et møte mellom både kulturuttrykk og publikum, og samtidig appellere til både to og tre generasjoner, sier Salimi om årets profil.

- Gjennom de forrige festivalene har vi lært at det er like viktig å oppmuntre til samtaler mellom forskjellige etniske minoriteter. Det finnes få arenaer for dette i dag. Hvor ellers kan du kan se at en somalisk kvinne møter en pakistansk bestemor? Ved å bruke sin egen kulturbakgrunn som utgangspunkt deltagerne oppleve et verdifullt møte.

Hovedattraksjoner under årets Mela er bhangrapionerene RDB, popsensasjoner som Atif Aslam og Khadija, den legendariske poeten Umar Bin Hassan fra The Last Poets og Prof. Hollis Liverpool. Og Norge stiller i år med blant annet Karpe Diem, Mandingo Trio, Afromix, Queendom, Showgunz, Izzat, Dholaholics og dansegruppene One Unity og The Beats.

REKORD: Fjorårets Mela trakk 200 000 mennesker til Rådhusplassen i Oslo. Foto: SCANPIX
REKORD: Fjorårets Mela trakk 200 000 mennesker til Rådhusplassen i Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer


Nysgjerrighet
De som våger seg ned på Rådhusplassen for aller første gang i år får følgende tips:

- Ta med litt nysjerrighet og tålmodighet, opplev dans, musikk, og poesi på nye måter. Innimellom kan du spise verdensmat på 30 forskjellige matboder. Eller kikke på det sørasiatiske rugbyspillet Kabbadi.

Det blir også et eget program for barn og unge med eventyrstund, tegne- og maleverksted, dukketeater, og danseverksted. I fjor besøkte 200 000 mennesker Mela-festivalen, som er gratis.

- Dette hadde vi aldri klart uten de 150 frivillige medarbeiderne som tar seg av publikum og stiller opp som artistkontakter og tar Den norske dugnadsånden lever i beste velgående, og jeg tror det gir folk en god følelse å få lov til å bidra til et felles prosjekt, sier Salimi.

KULTURMØTER: Khalid Salimi mener Mela er en unik festival.