Helen tar hovedrollen

Hollywoods mannlige stjerner står i kø for å spille mot Helen Hunt (37). Hun er nå aktuell i fire filmer, med Richard Gere, Mel Gibson, Tom Hanks og Kevin Spacey som motspillere.

HELEN HUNT ER RETT PÅ SAK og snakker med en bestemt og litt flat stemme. Hun har naturlig autoritet. Ikke hverdagskost i Hollywood - og absolutt ikke det du venter deg fra en person som er født og oppvokst rett bak selve Åsen: Burbank i San Fernando Valley i Nord-Hollywood.

Årsaken kan være opplagt: Helen Hunt er født og oppvokst i film- og tv-bransjen. Hun hang i hælene på sin far, regissøren, journalisten og filmmakeren Gordon Hunt, og skjønte fort at folk er folk, uansett hvor store stjerner de måtte være i andres øyne.

Nå har denne stjernen nettopp spilt inn filmen «Pay It Forward». Historien utspiller seg mellom Helen, Kevin Spacey og 12 år gamle Haley Joel Osment, gutten som gjorde furore i grøsseren «Den sjette sjansen». Samspillet med Haley Joel minnet Helen om hennes egen oppvekst på filmsettene.

- Jeg har fått mange spørsmål om jeg hadde noen barndom. Det hadde jeg jo. Noe manglet, men jeg lærte masse som andre barn ikke lærte, sier Helen Hunt til Magasinet.

Denne sesongen er hun filmklar med ikke mindre enn fire filmer i Norge: Neste fredag med både «Dr. T. og kvinnene» mot Richard Gere, og den siste tidas store kinovinner i USA, «Cast Away» med Tom Hanks. 16. februar er hun aktuell i «Pay It Forward», der hun spiller mot Kevin Spacey, og i mars kommer komedien «What Women Want» med Mel Gibson, som også gjør det bra på kino i USA for tida.

Karrieren hennes tok av etter at hun fikk Oscar for «Livets lyse side» med Jack Nicholson i 1997.

- Jeg har vært utrolig heldig, men jeg vet ikke om det har så stor sammenheng med at jeg fikk en Oscar-statuett, tre Golden Globe og fire Emmy-priser. Det er i alle fall ingen som har antydet at jeg har fått den og den rollen fordi jeg fikk en Oscar. Jeg har ikke følt mer press heller, sier Helen Hunt.

HUN BALANSERER mellom det profesjonelle og det private på en elegant, smart måte. Utstrålingen hennes gjør at ingen tar sjansen på å stille henne de «dumme» private spørsmålene.

Men med den voksende stjernestatusen er hun selvsagt utsatt for sladder. Under filminnspillingen av «Pay It Forward» gikk det det rykter om at hun hadde et forhold til Kevin Spacey. Flere blader slo opp store bilder av Spacey tuslende ut av Hunts kåk på sokkelesten - med skoene i hånda.

Nylig skilte Hunt seg fra Hank Azaria etter et knapt 17 måneder langt ekteskap. Det resulterte i at sladrebladet Star i nest siste nummer hadde hele førstesida dekket med bilder av «Helen Hunts hemmelige liv». Inne i ukebladet var det bilder av Hunt som holder rundt og kysser en venninne.

- Jeg leser aldri sladderblader. Og jeg vil ikke at tilskuerne skal sitte og tenke på Helen Hunts privatliv når de ser filmer med meg. Jeg vil at de skal oppleve karakteren i personen jeg har skapt i filmen. Hun opplever sin nye, styrkede status som behagelig.

- Det er hyggelig at folk hører etter når jeg snakker, det gjorde de ikke alltid før. Men når ærligheten min skremmer folk og gjør at de jeg samarbeider med blir redd meg, da er det hemmende også for meg. Jeg gjør feil, og få tør å fortelle meg det direkte. Det er synd. Jeg foretrekker å arbeide med sterke mennesker som vet hvor de skal og sier ifra, sier Hunt.

HELE LIVET HAR HUNT PENDLET mellom Los Angeles og New York. Hun er født i LA, men flyttet til New York som treåring. Familien flyttet tilbake til LA da hun var ni år, og hun tilbrakte tenårene der. Hun debuterte i filmen «Pioneer Woman» som niåring. Seinere ble hun med i tv-serien «Swiss Family Robinson». Det var vanskelig å bryte gjennom i filmbransjen som tenåring, og hun begynte å studere.

- De sa at jeg var for moden. At jeg ikke var pen nok og heller ikke sexy nok. Det var ikke greit å høre for en tenåring, har hun betrodd bladet In Style. I dag er hun blond og slank. Håret er langt, rett og blankt.

- Akkurat slik det har vært i alle år. Det gjelder bare å vente, så er du moderne før du vet ordet av det, spøker hun.

HUN ER IKKE TYPEN SOM GIR OPP. Etter universitetsstudier i LA dro hun til New York for å prøve å realisere sin skuespillerdrøm - igjen.

- Jeg delte leilighet med en venninne. Vi hadde køyesenger fordi plassen var liten, og hadde ikke luftavkjølingsanlegg, forteller Hunt.

Hun slo gjennom på ordentlig med TV-sitcomen «Mad About You». Arbeidet med fjernsynsserien var både morsomt og lærerikt - og innbringende: Én million dollar ble Helen Hunt og hennes motspiller Paul Reiser tilbudt for hver episode i fjor. Ulempen var at hun ikke hadde noe annet liv.

- Fjernsynet tok over livet mitt. Jeg fikk nesten ikke ha noe privatliv. Det ble for voldsomt, sier hun.

Nå er det film som har førsteprioritet. Hunt spiller i den nye Woody Allen-filmen «The Curse of the Jade Scorpion» og «Timepiece» med Anne Heche og Mike Myers. Men først og fremst har Helen Hunt behov for å ha fri - og finne seg et hus i New York, byen som er blitt en del av henne, der hun finner en teaterverden som ikke har sin like i USA.

- Jeg skal finne meg et stort loft med luftavkjølingsanlegg, sier hun smilende. Helen Hunt har råd til mer enn køyesenger denne gangen.