Helene Uri lar seg friste til å skrive om seg selv

Det spørs hvor klokt det er.

FLERE TEMAER: Helene Uri har skrevet en roman om å skrive en roman mens det virkelige livet presser seg på med død og mysterier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FLERE TEMAER: Helene Uri har skrevet en roman om å skrive en roman mens det virkelige livet presser seg på med død og mysterier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Jeg kan love deg her og nå at jeg aldri kommer til å skrive en bok der jeg selv er med», sier Helene Uri til en venninne i begynnelsen av «Rydde ut». Hun holder ikke løftet. Det spørs hvor klokt det var.

Kanskje hadde hun ikke noe valg. 28. april 2012 dør Helene Uris mor etter å ha vært alvorlig syk i mange år. Da jobber Uri med en roman om lingvisten Ellinor. Parallelt får Uri vite at hennes ingeniørfarfar var halvt same. Disse tre beretningene er parallelført i «Rydde ut», der vi vekselsvis følger tilblivelsen av romanen om Ellinor, jakten på farfarens historie og Uris sorg over sin avdøde mor, som også blir delvise barndomserindringer og slektshistorie.

Ordenes betydning «De døde tar med seg stemmene sine, tankene, hendene. Smilet. Lukten av en varm kropp, lyden av tassende skritt over parketten. Når de drar er det ikke annet enn arvede gjenstander og nedarvede ord å klamre seg til. Resten må man finne på», heter det et sted i boka. Det er den tematiske forbindelsen mellom de tre fortellingene: Alt som blir borte når mennesker dør; ordene og tingenes betydning som forsvinner med de døde, og som vi selv fyller med mening.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer