Helene Uri tar rotta på menn

Underholdende om damer som gjør livet surt for mannssvin.

GROVKORNET FEELGOODTHRILLER: I Helene Uris nye roman går fire venninner hardt til verks mot menn som bedrar, begrenser og bruker kvinner. Foto: JOHN T. PEDERSEN/Dagbladet
GROVKORNET FEELGOODTHRILLER: I Helene Uris nye roman går fire venninner hardt til verks mot menn som bedrar, begrenser og bruker kvinner. Foto: JOHN T. PEDERSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les intervju med Helene Uri her.

ANMELDELSE: Mannlige lesere vil antakelig lukke Helene Uris nye roman allerede etter den røffe åpningsscenen. Bukseløs overgriper og sinte kvinner med saks er en fæl kombinasjon. Men risikoen ved å lese videre er ikke så stor som scenen signaliserer:

«Kjerringer» en i store trekk en fandenivoldsk og lettbent fortelling om kvinner som tar saken, eller saksen, i egen hånd.

Hverdagssjåvinisme Etter åpningen spoler Uri noen uker tilbake. Celeste, Jenna, Frøydis og Ella møtes på et kveldskurs i latin. Kvinnene er ulike, men noen smertepunkter forbinder dem. Kontakten er umiddelbar, som om den skulle være forutbestemt.

Oppglødde beslutter venninnene å danne en klubb mot mannfolk som herser med kvinner.

Damene begynner med hverdagssjåvinistene. De tar en fløyelsmyk tyrann som nekter Jennas senile mor sykehjemsplass. (En datter en da den nærmeste til å ta ansvaret?) Videre går de løs på en sexistisk sjef som tar æren for Celestes jobb, en sjåvinistisk sportsidiot, samt en hevngjerrig professor som motarbeider Ellas akademiske karriere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer