Helfrelst på gamle filler

Dette hadde du ikke regnet med da du slengte den gamle badekåpa di i en plastpose og sendte den til Fretex.

Det er ikke hverdagskost med suppeservering og hornmusikk foran motevisninger. Men ellers var det et snev av Paris inne i Templet - Frelsesarmeens lokaler i Oslo sentrum - i går, da 27 modeller presenterte totalt 65 resirkulerte antrekk på catwalken.

Mye å velge i

Visningen av Fretex-kreasjonene i går var en forlengelse av årets Frelsesarmé-bok «Såpe», som ble anmeldt i Dagbladet i går. Suksessdesigner Julie Skarland glimret med sitt fravær, men de sju andre designerne som har bidratt i boka, var på plass.

- Vi har vært på sorteringslageret til Fretex og plukket ut plagg. Der kommer det inn åtte tonn klær hver dag, så det har vært mye å velge i, sier stjerneskuddet Peter Løchstøer, som sammen med stylist Linda Sande hadde hovedansvaret for visningen i går.

Inspirerende

Utover veldedigheten, mener Løchstøer at han har lært mye av å ta utgangspunkt i brukte klær.

- Nå vet jeg for eksempel hvordan en grilldress er sydd! Som designer får du mye ut av en slik måte å jobbe på. Du ser muligheter i de mest utenkelige klær. Moi Schjelle fant for eksempel en hvit bluse.

Hun byttet ut en liten hvit knapp med en stor grønn en, og det ble et helt annet plagg. Så enkelt kan det gjøres, sier Løchstøer til Dagbladet.

Chloé-skjorte

- Det har vært en helt annen måte å jobbe på enn vi har vært vant til. Omtrent som å knuse keramikk og lage mosaikk av det etterpå, mener Siri Findal, som blant annet har laget ei veske som er sydd sammen av merkelapper fra brukte klær.

- Samtidig er det en tankevekker å se hvor mye klær vi kaster. Jeg fant ei ubrukt Chloé-skjorte som egentlig koster 3000 kroner i butikken. På Fretex kan du få den for 30 kroner, sier Findal.

<B>GJENVINNING:</B> Symbolet for resirkulering på kjole.
<B>LOPPESIRKUS:</B> Designer Peter Løchstøer og stylig Lina Sande hadde ansvaret for showet.
<B>NO LOGO:</B> Merkelapper fra fjerne og nær ble til en veske av Siri Findal.
<B>SKJERF DEG:</B> Signert Ida Gullhav Hagen.
<B>MOTEFRELST:</B> Jan Strøksen sammen med kveldens yngste modeller.
<B>MORGENKÅPE:</B> Ei badekåpe har fått nytt liv i Peter Løchstøers hender.
<B>HELSETRØYE:</B> Signert Peter Løchstøer og kan brukes av begge kjønn. I går ble det vist fram 65 antrekk på catwalken.
<B>MAGICA FRA TYLL:</B> Denne har Julie Skarland tryllet fram fra loppene.