Helga Flatland har skrevet ungdommens favorittbok

Vant med debutbok på halvt nynorsk.

VANT PRIS: Helga Flatland vant Ungdommens Kritikerpris i dag. Foto: SCANPIX
VANT PRIS: Helga Flatland vant Ungdommens Kritikerpris i dag. Foto: SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Ungdommens kritikerpris for fjorårets beste bok gikk i dag til Helga Flatland, for debutboka «Bli hvis du kan, reis hvis du må».

Den handler om tre barndomsvenner som verver seg til Afghanistan, og hva som skjer når ingen av dem kommer tilbake.

Politisk roman
- Utrolig stas! Jeg er glad for å bli nominert, siden så mange unge ville lese boka. Dere er framtidens lesere. Tusen, tusen takk, sa Flatland da hun mottok prisen.

«En politisk roman som ikke er politisk, men eksistensiell,» mente Dagbladets anmelder Cathrine Krøger om boka da den kom ut i fjor, og skrev videre:

«Flatland har fått inn mye i denne boka, som handler om hjelpeløs «bondsk» taushet og knugende krav. Hun skriver i et sobert delvis lyrisk språk. Og har klart å variere de fire stemmene, blant annet gjennom å skrive to av fortellingene på nynorsk. Det fungerer overraskende godt.» 

Debutantstipend
Helga Flatland fikk også Aschehougs debutantstipend i fjor. Hun har en bachelorutdanning i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo, og har i tillegg en treårig utdanning på tekstforfatterlinjen på Westerdals School of Communication.

Ungdommens kritikerpris ble delt ut av kunnskapsminister Kristin Halvorsen på Litteraturhuset i dag, der også de ordinære Kritikerprisene skal deles ut i dag. En nominasjonsjury av voksne kritikere hadde på forhånd valgt ut åtte bøker. De har deretter blitt vurdert av en nasjonal jury bestående av ni skoleklasser fra videregående.

Her kan du se lista over de nominerte bøkene.