Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Bare en natt til»

Helga Hjorth om Anniken Jørgensens bok: - Utlevering selger i bøtter og spann

Juristen og «Fri vilje»-forfatteren mener «Bare en natt til» burde vært omarbeidet, eller ikke utgitt i det hele tatt.

KRITISK: Helga Hjorth mener mye tyder på at Panta forlag, som har gitt ut Anniken Jørgensens debutbok, ikke har gjort jobben sin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet / Terje Bendiksby / NTB scanpix.
KRITISK: Helga Hjorth mener mye tyder på at Panta forlag, som har gitt ut Anniken Jørgensens debutbok, ikke har gjort jobben sin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet / Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selvsagt sympatiserer jeg med Auke. Å bli brukt i andre menneskers selvrealiseringsprosjekter er ekstremt ubehagelig. Det er å bli behandlet som om man er et menneske uten noe eget livsprosjekt, sier Helga Hjorth til Dagbladet.

Blogger Anniken Jørgensen (22), også kjent som «Annijor», er aktuell med debutboka «Bare en natt til». Boka handler om hennes eget liv, og flere personer nevnes med fullt navn. Én av dem, Simen Auke (27) fra DJ-gruppa Broiler, går nå rettens vei for å få boka stanset.

- Det forlaget og forfatteren har gjort ikke er greit. Jeg verken trenger eller ønsker å være en del av boka, sa Auke til Dagbladet tirsdag.

Samme dag bekreftet Jørgensen og Panta forlags advokat, Tony Vangen, til at partene høyst sannsynlig møtes i retten på mandag. Søndag kveld har partenes advokater ikke svart på om saken er løst.

- Som en åtteåring med maskingevær

Jurist og forfatter Helga Hjorth mener uttalelsene til Panta og Jørgensen viser et sterkt behov for reguleringsmekanismer i forlagsbransjen. I fjor ga hun ut romanen «Fri vilje» som et svar til søsteren Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø», hvor hun anså seg som utlevert og brukt som en «levende modell».

Hun understreker at hun ikke har lest «Bare en natt til», men uttaler seg på grunnlag av det hun har lest om den.

- De skriver og utgir bøker, men virker fullstendig uten bevissthet om hvilken makt de faktisk forvalter, sier hun.

Hjorth siterer Trygve Bull (norsk historiker og politiker, red.anm.) som angivelig skal ha sagt om forfatteren Agnar Mykle at han var «som en kunstner med barnets uansvarlighet - som en åtteåring som har fått fatt på et maskingevær.»

- Det var godt sagt, sier Hjorth.

Hun tror strengere reguleringer i forlagsbransjen ville fått konsekvenser for Jørgensens bok.

- En reguleringsmekanisme burde ført til en omarbeiding av boka, eller at den ikke var blitt gitt ut i det hele tatt. Og når den først ble utgitt, burde folk som ønsket å melde noe i sakens anledning ha et sted å gå med sin melding.

Samtidig understreker hun at det er vanskelig å vurdere uten å ha sett og lest selv.

- Det kunne jo være at det egentlig ikke var så store grep som trengtes for å ordne opp med utleveringen, sier hun.

FÅR KRITIKK: Anniken Jørgensens debutbok «Bare en natt til» får kritikk for å ha utlevert mennesker i Jørgensens bekjentskapskrets Førsteopplaget er allerede utsolgt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Anniken Jørgensens debutbok «Bare en natt til» får kritikk for å ha utlevert mennesker i Jørgensens bekjentskapskrets Førsteopplaget er allerede utsolgt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Kanskje ikke gjort jobben sin

VGs anmelder ga «Bare en natt til» terningkast 2, og skrev at boka inneholdt «mange overtramp, som i verste fall kan være ulovlige». I sitt tilsvar skriver kommunikasjonssjef Kristoffer Gaarder Dannevig i Panta forlag at debuten er ei bok av sin tid.

Det har han rett i, mener Hjorth.

- Knausgård banet veien, og den er jo bred og slett og innbyr til høy fart. Nå kommer bloggerne. Utlevering av andre mennesker er den viktigste ingrediensen, og det selger i bøtter og spann. Vi bør ikke bli overrasket. Men Panta provoserer og debatten kommer videre. Aldri så galt at det ikke er godt for noe, sier Hjorth.

Hjorth synes det er sympatisk av Panta å gå ut til forsvar for debutanten sin.

- Men at VG finner grunn til å omtale utgivelsen som en skandale, tyder vel kanskje på at noen ikke har gjort jobben sin, sier hun.

Hun sier hun sympatiserer med Auke.

- Etter hva jeg forstår er Auke riktignok ikke beskyldt for kriminelle forhold, det er ikke lekket fra sykejournalene hans, og han er ikke et barn. Men alle har behov for et privatliv. Og vi vil vel ikke ha et angiversamfunn hvor vi ikke er trygge noe sted, selv ikke i familien eller hos kjæresten?

- Ærligere enn Knausgård

I sitt tilsvar spør Dannevig: «Hvorfor får Anniken Jørgensen kritikk for det Knausgård har gjort i årevis?», og trekker også inn bøkene til Åsne Seierstad. Hjorth mener sammenlikningen er relevant.

- Publikum oppdager sannsynligvis forskjellen på Knausgårds og Jørgensens litterære uttrykk. Men for dem som blir utlevert utgjør det neppe den helt store forskjellen, skriver han.

Hjorth mener all litteratur som innebærer utlevering av virkelige mennesker, griper inn i disse menneskenes personvern - enten forfatteren er Anniken Jørgensen, Karl Ove Knausgård eller Åsne Seierstad.

- Når det skal vurderes hvilke hensyn som bør tas, og hva som kan være berettiget, bør man se tingene i sammenheng, sier hun.

Hun mener likevel at å skrive «bare virkelighet», som Jørgensen gjør, innebærer en form for ærlighet hun savner i virkelighetslitteraturen.

- Man prøver ikke å skjule hva man holder på med. Publikum ser det og forstår at de som utleveres reagerer. Når man reagerer på å bli utlevert i en roman, er man prippen og borgerlig og uten tilstrekkelig intellektuell kapasitet til å forstå kunstneren og kunstens berettigelse. Å ikke bruke ekte, men falske navn, skaper dessuten rom for å være ekstra lite hensynsfull. Knausgård har brøytet løype. Andre forfattere, bloggere og så videre kommer etter og tøyer grensene, mener Hjorth.

Hun tror debatten rundt Jørgensens bok kan bidra til økt bevissthet rundt problemstillingene til mennesker som føler seg utlevert i litteraturen.

- Bloggerne er jo en gruppe som følges relativt nøye av politikere og andre viktige aktører. Det er ikke mange som synes denne bokutgivelsen er verken vakker eller nødvendig. Utgivelser som denne kan kanskje bidra til at folk skjønner hva enkelte forfattere har utsatt sine familier og nærmeste for, sier hun.

- Usminket og dønn ærlig

Dagbladet har vært i kontakt med Anniken Jørgensen, som ikke ønsker å gi en kommentar til saken på nåværende tidspunkt.

Kommunikasjonssjef Kristoffer Gaarder Dannevig i Panta forlag har svart Dagbladet på vegne av forlaget.

- Jeg er enig med Helga Hjorth i at det kan oppfattes som ærligere å skrive en personlig historie, slik Anniken Jørgensen gjør, enn å legge et slør av fiksjon over virkeligheten og kalle det en roman, slik flere har gjort de siste åra, skriver Dannevig i e-posten til Dagbladet.

- Jørgensen har skrevet en usminket og dønn ærlig versjon av sin virkelighet. Alle mennesker har sin måte å oppfatte verden på, og vi vil i utgangspunktet kjempe for alles rett til å fortelle sin personlige historie, skriver han.

Dannevig mener det er viktig å være bevisst på å ikke utlevere mennesker som ikke ønsker det.

- Det har vi vært bevisst på i arbeidet med boka. Alle hovedpersoner som er nevnt har lest og godkjent manus. Andre har blitt anonymisert.

Han sier at Auka innehar en «liten birolle» i boka.

- Personen (Auka, red.anm.) er musikkartist, kjendis og har selv søkt oppmerksomhet i offentligheten. Sett i sammenheng med at det skrives om ting som skal ha skjedd for flere år siden, og at det er snakk om unge mennesker, mener vi det som står om ham er ganske uskyldig, skriver Dannevig.

- Den nye ungdomslitteraturen

Dannevig sier det er spennende å se at bøker av bloggere engasjerer yngre lesergrupper.

- Vi solgte ut førsteopplaget på 8600 eksemplarer på mye kortere tid enn vi hadde håpet. Boka gikk rett inn på førsteplass, og nå viser utenlandske agenter interesse for boka om «den ultimate unge kjærligheten – og sorgen etterpå», sier han.

Dannevig mener bloggere, som Anniken Jørgensen, evner som få andre å nå ut til nye lesergrupper:

- Hun har en spesiell stemme som betyr noe for veldig mange unge mennesker. Mye tyder på at dette er den nye ungdomslitteraturen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!