LILLESØSTER: Helga Hjorth er Vigdis Hjorths lillesøster. Hun debuterer som forfatter med romanen «Fri vilje», som kommer ut på Kagge i dag. Foto: KAGGE / STURLASON
LILLESØSTER: Helga Hjorth er Vigdis Hjorths lillesøster. Hun debuterer som forfatter med romanen «Fri vilje», som kommer ut på Kagge i dag. Foto: KAGGE / STURLASONVis mer

Vigdis Hjorths søster svarer i romanform

Helga Hjorth til Dagbladet: - Vi fant igjen private eposter, tekstmeldinger og brev

Vigdis Hjorths søster sier det var umulig å ikke kjenne seg igjen i «Arv og miljø».

- Jeg klarte ikke å sitte stille og se på den versjonen av min familie som avtegnet seg i «Arv og miljø». Romanen var så tett på virkeligheten at deler av våre omgivelser begynte å forholde seg til den, skriver Helga Hjorth på e-post til Dagbladet.

Hun er Vigdis Hjorths lillesøster, og lanserte i dag romanen «Fri vilje». Den er et motsvar til storesøsterens prisbelønte og bestselgende roman «Arv og miljø», som kom i fjor. «Fri vilje» handler om en kvinne som opplever at søsteren hennes skriver en kritikerrost roman om familiens arveoppgjør, der faren blir beskyldt for incest.

Akkurat dette opplevde Helga Hjorth og søsknene hennes i fjor høst, sier hun.

- Vi fant igjen private eposter, tekstmeldinger og brev, referater fra samtaler, møter som var mer eller mindre direkte gjengitt. Det var umulig å ikke kjenne det igjen. Det opplevdes surrealistisk. At alt vårt, i det vi trodde hadde vært private rom, var ute i det offentlige, var ubehagelig. Det var vanskelig å forstå at det kunne gå an, sier Hjorth.

- Føltes nødvendig

Personene i Helga Hjorths bok har andre navn enn i «Arv og miljø», ellers er historien den samme. Hovedpersonen i «Fri vilje» avviser søsterens påstander om incest.

- Hvor lenge har du jobbet med romanen?

- Jeg tok kontakt med forlaget i fjor sommer, og hadde da skrevet litt. Det ante meg hva som kom. Men arbeidet med romanen kom ikke skikkelig i gang før etter utgivelsen av «Arv og miljø».

- Vigdis Hjorth har jo hele tida sagt at «Arv og miljø» er fiksjon. Men med utgivelsen av denne boka, og intervjuet i Aftenposten i går, bekrefter du at mye av handlingen i romanen hennes er hentet fra virkeligheten. Er du ikke redd for at dette skal bli en enda større belastning for familien?

- Det er et spørsmål jeg har tenkt på, men det føltes nødvendig å gjøre dette.

- Du er tydelig på at «Fri vilje» er en roman. Hvorfor ikke bare skrive en sakprosabok?

- Den som er blitt gjort til romanfigur, vil erfare at det er bortimot umulig å forsvare seg mot en roman. Romaner virker på en annen måte enn sakprosa. Jeg ville bruke en skjønnlitterær tekst til å gå i dialog med en skjønnlitterær tekst, sier hun.

Vil ha en løpende debatt

Til Aftenposten har Helga Hjorth sagt at hun mener forlagene burde ha en større etisk bevissthet rundt romanutgivelser. Hun foreslår at det bør utarbeides retningslinjer for forfattere og forlag, og mener det burde finnes en tredjepart som kunne trekkes inn i de etiske vurderingene.

- Ønsker du deg et slags Pressens Faglige Utvalg for skjønnlitteratur?

- Det er vanskelig å sette konkrete grenser for skjønnlitteratur. Men romanen kan være kraftfull og slå hardt. Derfor er det viktig med en løpende etisk debatt hvor også perspektiver utenfra bringes inn. Jeg håper romanen min vil kunne føre til at forlag og forfattere i sterkere grad tar inn over seg det perspektivet jeg viser fram, sier hun.

Dagbladet har vært i kontakt med forlaget til Vigdis Hjorth, som forteller at Hjorth ikke kommer til å kommentere denne utgivelsen. Cappelen Damm-direktør Tine Kjær sier forlaget følger debatten om forholdet mellom virkelighet og litteratur med interesse.

- Innholdet i bøkene «Arv og miljø» og «Fri vilje» overlater vi til andre å vurdere. Når det gjelder vår egen utgivelse har vi hatt en vanlig og grundig redaksjonell prosess, slik vi ønsker og forsøker å ha med enhver bok vi gir ut. Ut over det har vi ikke noen ytterligere kommentarer til denne saken på nåværende tidspunkt, skriver de til Dagbladet.