SELGES SAMMEN: Bøkene til Vigdis og Helga Hjorth selges side om side, forteller Bjarte Tungodden på Norli Universitetsgata i Oslo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SELGES SAMMEN: Bøkene til Vigdis og Helga Hjorth selges side om side, forteller Bjarte Tungodden på Norli Universitetsgata i Oslo. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Helga Hjorth - «Fri vilje»

Helga Hjorths roman revet bort på to dager: - Overveldende

Førsteopplaget på Helga Hjorths bok er etter to dager utsolgt fra forlaget. Nå trykker de opp 10 000 nye eksemplarer.

(Dagbladet): Mandag kom boka som slo ned som en bombe i Norges litterære verden: Helga Hjorths bok «Fri vilje».

En «hevnbok», som tok til motmæle mot storesøster Vigdis Hjorths kritikerroste bok «Arv og miljø». I Helga Hjorths roman avviser hovedpersonen blant annet påstander om incest, påstander som er kommet frem etter storesøsterens bok.

Leserne har kastet seg over boka: Førsteopplaget på 6000 eksemplarer ble revet bort på to dager, ifølge forlaget Kagge. Nå er forlaget utsolgt.

- Det er overveldende, sier forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge.

- Nå er vi faktisk tomme på lager hos oss, men det kommer et nytt opplag på 10 000 bøker i løpet av de neste to ukene, sier hun.

Selges side om side

Bøkene til de to søstrene Vigdis og Helga Hjorth selges side om side hos bokhandlere.

- De selger veldig bra. Folk er veldig spente på hva det er, sier Bjarte Tungodden (62) ansvarlig for norsk skjønnlitteratur i Norli Universitetsgata i Oslo.

Han sier at «Fri vilje» selger mye bedre enn det som er vanlig for debutanter.

- Det skyldes all omtalen. Konflikten er med og øker salgstallene, sier Tungodden,

Han tror likevel ikke storesøster Vigdis Hjorths «Arv og miljø» selger mer enn før.

- Den selger også godt, men den har hele tiden solgt veldig bra, sier han.

- Tar den til seg

Anne Gaathaug i Kagge sier at det ikke er vanlig at en skjønnlitterær debutant selger så mye.

- Jeg skjønner jo at dette er en bok som vekker litt mer enn gjennomsnittlig interesse, det så vi på medieomtalen. Men vi har jo hatt mye medieomtale før, uten å ha solgt 6000 bøker på to dager. Vi har også fått tilbakemeldinger fra bokhandlere som har lest den om at de synes den er lettlest og spennende bok.

- Men den ville jo ikke ha solgt så godt uten all debatten?

- Det blir spekulasjoner, men jeg anerkjenner selvfølgelig at viraken rundt utgivelsen er hovedgrunnen til interessen. Samtidig synes jeg det er bra at folk tar den til seg og leser den og gjør seg opp sin egen mening, sier Gaathaug.

Hun forteller at forlaget i begynnelsen solgte spesielt mye til bokhandler i Oslo og Oslo Vest, der forfatterne kommer fra. Nå har det jevnet seg ut.

- Men nå ser jeg på salgstallene over det som går ut fra lageret vårt at det er til hele landet. Det virker som om hele landet er koblet på, sier Gaathaug.

Gratulerer søstereren

Cappelen Damm-direktør Tine Kjær vil ikke spekulere i om konflikten har økt salget av Vigdis Hjorth sin bok.

Opplaget på «Arv og miljø» er så langt 134 000, når det gjelder alle utgaver.

- «Arv og miljø» har solgt svært godt over lang tid både i innbundet, pocket, som lydbok og e-bok. Helga Hjorths roman utkom mandag, så det er vanskelig å si hvorvidt salget av Vigdis Hjorths siste roman disse dagene har vært påvirket av lanseringen av «Fri vilje». Jeg vil ikke spekulere i eventuell effekt her, sier Tine Kjær, direktør for skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

Hun sier det er hyggelig at Helga Hjorth selger godt.

- Vi vil få gratulere Helga Hjorth med fine salgstall – det er alltid hyggelig når norsk skjønnlitteratur når frem til leserne, sier Tine Kjær.