Helga i Oslo

Hva har du tenkt å gjøre de nærmeste dagene?

Til helga skjer det litt av hvert i hovedstaden. Har du ikke bestemt deg for agenda ennå, kan du velge mellom:

Powerpop for Amnesty

konsert: I kveld har du sjansen til å gå på rockekonsert samtidig som du støtter en god sak. Amnesty International arrangerer nemlig konsert på Betong i Oslo, og bandene som stiller opp er Pornshot, Coax, Mold og Supermanics. I høst varmet jentene og gutten i bandet Coax opp for det amerikanske indie-bandet Katastrophy Wife. I kveld er det Betong og Amnesty som gjelder.

Oslogruppa Pornshots musikk kan best beskrives som powerpop med masse fuzzgitar. Gjengen har den siste tiden hatt stor suksess med singelen «Somebody, Anyone». I tillegg til musikk, er Pornshot kjent for å være svært så motebevisste. Vokalist Fiona Sandvik er utdannet designer fra moteskolen Esmod, og hun har laget bandets mange friske sceneantrekk. Selv har hun opptrådd både som japansk skolepike og sykepleier. I løpet av noen få år har gruppa hatt over 25 medlemmer, men i dag består Pornshot av Gisli Sinclair (trommer), Alex Engebretsen (bass) og Trym Retard (gitar og vokal), i tillegg til Fiona Sandvik.

Band nummer tre i kveld, Supermanics har fått en del oppmerksomhet etter at deres låt «Damn Good» ble med på soundtracket til den svenske filmen «Grabben i graven bredvid». Supermanics spiller smårufsete, melodiøs rock inspirert av amerikanske rockeband. Kanskje ikke så rart, siden kvartetten tidligere har bodd i Los Angeles. Postrockbandet Mold består av en gjeng kunststudenter som lager melankolsk og melodisk musikk i landskapet mellom Slint og Tortoise. Tidligere har de gitt ut plata «Dazzling» og EP\'en «Tempelhof».

Så møt opp på Betong i Oslo i kveld. Støtt Amnesty!

Betong i Oslo i kveld klokka 20.00.

Urban Ballett

dans: Klassisk ballett, brasiliansk stepping, moteshow, videoinstallasjon og musikk. Det er noe av det multikunstner og koreograf Monica Emilie Herstad blander i sin danseforestilling «The Fetish Is The Observer» som settes opp på Black Box Teater i Oslo i helga.

- Hun har virkelig blitt lagt merke til. Det er enormt mange som har linket seg på prosjektet etterhvert, sier Anette Wang ved Black Box om intiativtaker og iscenesetter Monica Emilie Herstad.

Noen av disse er motedesigneren Peter Løchstøer som skal vise fram vårkolleksjonen sin for første gang, dansegruppen «herStay» og DJ Hicham Boudden. Innholdsmessig dreier forestillingen seg om vår tids besettelse for kikking. Det handler om uskylden i det å bli observert. Her er det nemlig betrakteren, ikke objektet for betraktningen som er det sentrale. «The Fetish Is The Observer» kaster både et fascinert og ironisk blikk på design-og moteverdenen. Det blir både estetisk og urbant.

- Mye av det som ellers vises på Black Box er innadvendt og stille. Denne forestillingen er derimot utadvendt og underholdende. Jeg tror nok stykket har bred publikumsappeal. Så får vi vente å se.

Forestillingen «The Fetish Is The Observer» vises klokka 20.00 på Black Box Teater i Oslo hver dag frem til søndag 9. februar.

Gjensyn med Mike Leigh

film: For min egen del (og sikkert også for mange andre) blir det et trivelig gjensyn i kveld når Cinemateket i Oslo viser Mike Leigh-filmen «Hemmeligheter og løgner». Og for de som aldri fikk sett den britiske filmen, er dette en fin mulighet.

Vi møter Hortense, en ung svart velutdannet kvinne som nettopp har mistet sine adoptivforeldre. Alene i verden bestemmer hun seg for å oppspore sin biologiske familie. Letingen fører henne dit hun minst hadde ventet, til utkanten av Londons fattige arbeiderklassestrøk. Moren hennes, Cynthia, er en fattig hvit kvinne, trist og frustrert. Hun har en dårlig jobb og en avvisende tenåringsdatter. Og den bortadopterte datteren er hennes fortrengte hemmelighet. Derfor får Cynthia sjokk da Hortense plutselig ringer. På tross av dype kommunikasjonsproblemer klarer mor og datter etter hvert å finne fellespunkter å bygge videre på.

«Hemmeligheter og løgner» er regissør Mike Leighs prisbelønte sorte drama-komedie fra 1995. Blant annet fikk den Gullpalmen og prisen for beste kvinnelige skuespiller (Brenda Blethyn som moren) i Cannes. I tillegg til den ettertraktede Kritikerprisen.

Siden januar har Cinemateket vist Mike Leigh-filmene i rekkefølge. Og i februar settes «Karrierekvinner» og «Topsy-Turvy» opp samme sted. Så nå har du sjansen!

«Hemmeligheter og løgner» på Cinemateket i Oslo i kveld klokka 21.00.

Dancehall og latin-house

klubb: For musikk-nerder og andre platesamlere vil det muligens være tingen å ta seg en tur på Blå i Oslo i kveld. Her dukker nemlig hele musikkredaksjonen fra Dagsavisen opp - som DJ\'er!

På tirsdager anmelder de plater i Nye Takter. Og fredager fremover skal de altså spille sine favorittplater på Blå. I tillegg skal de hver uke plukke ut noen nye norske artister som skal holde konsert mellom DJ-innslagene. Av musikk blir det visstnok alt fra originale Lee Perry-singler til grisete dancehall og fjollete latin-house.

Først ut er Geir Rakvaag, som har skrevet for Nye Takter helt siden 1979.

Nye Takter på Blå i Oslo klokka 20.00.

Lørdagsgodt på Mono

konsert: For tredje gang åpner utestedet Mono i Oslo i morgen godteposen og inviterer til tidlig gratiskonsert med Pål Jackmann. Multi-kulturmannen er ellers frontfigur i Stavangerbandet Wunderkammer, men som soloartist kaller han seg Weintraub.

Mono har altså startet med å arrangere konserter på lørdager klokka 18.00. Og det skal visstnok være et svært populært foretak. Jackmanns band Wunderkammer er signet på Monos eget plateselskap Honeymilk.

Musikken til «Detektor»-regissøren kan best beskrives som en blanding av Kurt Weill og Elvis Costello, mens Wunderkammer spiller en blanding av tango, sigøynermusikk, jazz, punk, country og folkemusikk. Spennende blir det nok uansett.

Konsert på Mono lørdag 8.februar klokka 18.00.

KOM SOM ET SKUDD:</B> Pornshot, med Fiona Sandvik i spissen, er et av banda som opptrer til inntekt for Amnest på betong i Oslo i kveld.