Kreativ: Fremskrittspartiets Helge Andre Njåstad. Her under Fremskrittspartiets landsmøte.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kreativ: Fremskrittspartiets Helge Andre Njåstad. Her under Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Reiseregninger

Helge André Njåstads kreative reiseregningsvirksomhet stinker

Men i motsetning til sin bedragerisiktede partikollega Mazyar Keshvari dro Njåstad i det minste på turene han skrev utlegg for.

Kommentar

«Jeg vil be min familie, kolleger, Stortinget som institusjon og det norske folk om unnskyldning», sa Mazyar Keshvari i fjor høst.

Intet mindre. Men så hadde også Frp-politikeren mye å beklage.

I fjor høst avslørte nemlig Aftenposten hvordan Keshvari skrev fiktive reiseregninger til Stortinget for flere tusen kroner. På bare et par år hadde Keshvari levert udokumenterte utlegg for 290.000,-. Reiseregninger for reiser han aldri dro på.

Stortingets regelverk er svært generelt og tillitsbasert. Keshvari utnyttet hullene slike ordninger lager i systemet, og hentet store penger ut av dem.

I dag handler det imidlertid ikke om den bedragerisiktede Keshvari. Etter avsløringer fra NRK er det hans partikollega Helge André Njåstad som befinner seg i søkelyset. Også hans reiseregningsvirksomhet framstår lyssky.

De siste åra har Njåstad en rekke ganger kombinert opphold på fjonge hoteller med korte jobbmøter. Med seg på tur har han hatt med familien. Selv om han ikke fakturerte Stortinget for kostnadene ved deres ferieopphold, har folkets penger betalt for hans.

I påska var for eksempel Njåstad på Geilo med sine foreldre, sønn og daværende samboer. I samme periode oppgir Njåstad å ha hatt møte med med selskapene Tippetue Arkitekter og Privatmegleren, for å snakke om Plan- og bygningsloven. Møtet foregår i i lobbyen på det flotte hotellet Dr. Holms.

Seinere på ettermiddagen møter Njåstad, familien hans og representantene for selskapene hverandre til en hyggelig stund i en leilighet på Geilo. Ekteparet Mette Rakner og Yngve Fløisand, som var de to representantene Njåstad avhold møte med, kjenner Njåstad privat.

Njåstad fakturerer Stortinget 5733 kroner for tur og opphold i Geilo.

For alt jeg vet var det svært viktig at ekteparet og Njåstad møtte hverandre for å snakke om Plan- og bygningsloven akkurat da. På ski-stedet Geilo, på et flott hotell, i påska.

Selv om det kanskje ikke er brudd på regelverket, framstår likevel det hele litt for beleilig. Det gjør også reiseregningene Frp-politikeren skrev for et opphold på et spa-hotell én times kjøring unna leiligheten sin.

For ikke snakke om en Bergens-tur med sønnen, lagt til veteranbåtfestivalen Fjordsteam. Njåstad oppga deltakelse der som begrunnelse for utleggets-kravet han sendte Stortinget. Det at han ikke var invitert eller hadde noen rolle på konferansen sier han ingenting om. For tur og opphold på et nyoppusset hotell får han 2666 kroner refundert fra Stortinget.

Det er flere forskjeller på Keshvaris møysommelige arbeid med å forfalske reiseregninger, og det Helge André Njåstad har gjort. I motsetning til sin bedragerisiktede partikollega dro i det minste Njåstad på turene han skrev utlegg for.

Det ser heller ikke ut til at han har brutt Stortingets regelverk, selv om han trolig har operert i gråsonen for hva som er lovlig.

Njåstads reiseregningsvirksomhet stinker, men det er først og fremst regelverket vi bør rette blikket mot framover. Som direktør Per Hanstad i Revisorforeningen sier til NRK i dag:

Regelverket «er altfor generelt. Slik jeg oppfatter det er det subjektive vurderinger hver representant gjør som avgjør om reisene deres er innenfor eller utenfor. Sånn går det ikke an å ha det. Det er ingen andre jeg er kjent med som har det på den måten.»

Det er mulig Hanstad har rett i det. Samtidig er det fryktelig trist om selv ikke folkevalgte representanter kan operere med et tillitsbasert system for hvordan de forvalter folkets penger.

Hvis ikke vi skal kunne stole på dem i forvaltningen av fellesskapets penger på reise, hvordan skal vi kunne gjøre det ellers?

Heldigvis er det få som bryter regelverket. Forhåpentligvis blir misbruk, enten det er av tillit eller hull i regelverket, slått hardt ned på av deres egne partier. Til skrekk og advarsel for andre, og til bot og bedring for tilliten de har brudd ned.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.