INGEN GARANTIST: Når Vidar Helgesen sier Høyre er garantisten for klimaforliket, er det i beste fall en retorisk øvelse fra en statsråd som ønsker å dekke over manglende engasjement og vilje på klimaområdet fra regjeringens side, skriver Terje Aasland. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
INGEN GARANTIST: Når Vidar Helgesen sier Høyre er garantisten for klimaforliket, er det i beste fall en retorisk øvelse fra en statsråd som ønsker å dekke over manglende engasjement og vilje på klimaområdet fra regjeringens side, skriver Terje Aasland. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Helgesen på ville veier

Klimaministerens viktigste kampsak er å vente på EU. 

Meninger

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) skriver i Dagbladet 30. juni at Høyre er garantisten for klimaforliket. Det er feil, og i beste fall en retorisk øvelse fra en statsråd som ønsker å dekke over manglende engasjement og vilje på klimaområdet fra regjeringens side.

Den blåblå regjeringens historie på klima er lite oppløftende. Klima var ikke engang på listen over regjeringens åtte viktigste saker da den tiltrådte. Ikke ett konkret nytt tiltak er fremmet. Det er først i møte med Stortinget at klimapolitikken har fått en sentral plass, og det ofte på tross av regjeringspartiene.

Når en statsråd deltar i det offentlige ordskifte, bør etterrettelighet være en selvfølge. Det er derfor skuffende å se hvordan han omgår sannheten. Statsråden hevder Arbeiderpartiets klimakutt handler om kutt alle andre steder enn i Norge. Det er feil. Arbeiderpartiet fremmet i februar 45 konkrete klimaforslag i Stortinget. 38 av disse forslagene handlet om utslippskutt nasjonalt, sju om internasjonalt engasjement.

Mange av våre klimaforslag fikk delvis tilslutning av KrF, V, H og Frp. Det er vi selvfølgelig glad for. Våre forslag var imidlertid langt mer konkrete. Mens Arbeiderpartiet ville sette i gang tiltak i Norge i dag, ville de fire samarbeidspartiene «utrede» og «vurdere».

Det føyer seg inn i et kjent mønster: Statsråd Helgesens viktigste kampsak er å vente på EU. Olje- og energiministeren på sin side gjør alt han kan for å trenere Stortingets vedtak om et viktig klimatiltak: Fullskala anlegg for karbonfangst og -lagring innen 2020. I motsetning til regjeringen, mener Arbeiderpartiet at vi bør kutte nå - både hjemme og ute.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.