Debatt: Retur av asylsøkere

Helgheim må slutte å syte!

Etter den forverrede sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, kan ikke lenger myndighetene sørge for sikkerheten til flyktninger som returneres.

FÅR STØTTE: Det har vært mange størremarkeringer etter at søsknene Yasin, Taibeh og Ehsan og deres mor Atefa Rezaie ble hentet av politiet fra hjemmet på Møllenberg i Trondheim og fraktet til Tyrkia. Her fra Tordenskjoldsparken i forrige onsdag. Familien er nå tilbake i Norge. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
FÅR STØTTE: Det har vært mange størremarkeringer etter at søsknene Yasin, Taibeh og Ehsan og deres mor Atefa Rezaie ble hentet av politiet fra hjemmet på Møllenberg i Trondheim og fraktet til Tyrkia. Her fra Tordenskjoldsparken i forrige onsdag. Familien er nå tilbake i Norge. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Det er Norges ansvar å sikre en trygg retur for asylsøkere. Å legge ansvaret for returen på afghanske myndigheter er direkte uansvarlig.

I regjeringsplattformen fra Granavolden står det svart på hvitt: Norge skal bruke sin posisjon som bistandsyter til å sikre flere returavtaler. Jon Engen-Helgheim (Frp) har dermed hele regjeringen i ryggen når han truer afghanske myndigheter med økonomiske sanksjoner dersom de ikke tar imot asylsøkere med avslag. Etter den forverrede sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, kan ikke lenger myndighetene sørge for sikkerheten til flyktninger som returneres.

Det er likevel ikke deres ansvar. I følge flyktningkonvensjonens «non refoulment»-prinsipp er det Norge som har ansvar for å sikre flyktninger en trygg retur. Rimelighetsvilkåret ble derfor implementert i norsk lovgivning for å sikre asylsøkernes rettigheter i flyktningkonvensjonen. Det ble likevel fjernet i asylforliket i 2015, mot SV og MDGs stemmer. Norge er nå det eneste landet i Europa som har unntatt seg fra dette ansvaret.

Arbeiderpartiet har i etterkant innført «sårbarhetskriterier». Forslaget skulle legge et lokk over menneskerettighetsbruddene, men hjalp bare et hundretalls asylsøkere og endret ikke praksis i forvaltningen. Norsk asylpolitikk bryter derfor flyktningkonvensjonen vi selv har ratifisert. Høykommissæren er enig. At Engen-Helgheim nå legger ansvaret på afghanske myndigheter, gjøres utelukkende for å dekke over egne menneskerettighetsbrudd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.