Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Helhet gir styrke

Det er helt grunnleggende å ha et tverrfaglig rustet Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartement.

NØDVENDIG: «Dette handler om å se vårt felles frihetsprosjekt,» skriver statsråd Inga Marte Thorkildsen, som svar til Huitfeldts utspill. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
NØDVENDIG: «Dette handler om å se vårt felles frihetsprosjekt,» skriver statsråd Inga Marte Thorkildsen, som svar til Huitfeldts utspill. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

En diskusjon om framdriften i norsk likestillingspolitikk, slik Anniken Huitfeldt nylig tok til orde for i Dagbladet, er en god ting. Vi trenger en frisk debatt om bedre likestilling.

I dag har Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet et overordnet og koordinerende ansvar for likestillings- og ikke- diskrimineringspolitikken. Det mener jeg det er gode grunner til å videreføre.

Likestilling og ikke- diskriminering favner bredt. Det handler om at kvinner og menn ikke skal forskjellsbehandles på grunn av sitt kjønn. Det handler om rullestolbrukere som ikke skal bli utestengt fra offentlige kontorer fordi døråpningene er for smale. Det handler om at Ali ikke skal havne i nei-bunken når han søker jobb fordi han har et fremmedklingende navn. Og det handler om at homofile kjærestepar ikke skal bli trakassert fordi de åpent viser sin kjærlighet.

Vi er avhengig av å samle kompetansen og se dette arbeidet i sammenheng. Akkurat nå pågår det et viktig arbeid med å harmonisere de tre ikke-diskrimineringslovene vi har i Norge. Jeg legger snart siste hånd på en helt ny lov for å gi lesbiske, homofile, bifile og transpersoner fullt rettsvern i norsk lov, og ikke bare i arbeidslivet som i dag.

På vegne av regjeringen la mitt departement i fjor fram den første nasjonale Handlingsplanen for kjønnslikestilling på tjue år. Handlingsplanen inneholder tiltak på tvers av samtlige departementer.

Samtidig er sektoransvarsprinsippet helt sentralt. Hvert departement har ansvar for likestilling på sitt område. Huitfeldt har rett i at arbeidslivet er svært viktig for likestillingen. Det er derfor ingenting i veien for at Arbeidsdepartementet allerede nå ser på hvordan vi kan sikre kvinner rett til heltidsstillinger.

Ofte ser vi at forskjellsbehandling rammer dobbelt eller trippelt. En person kan for eksempel være kvinne, innvandrer og skeiv samtidig.

Alle mennesker har krav på rettsvern for å slippe trakassering og uverdig behandling på grunn av kjønn, etnisitet, funksjonsevne eller seksuell orientering. Alle mennesker er hele og ukrenkelige, man «er» ikke sitt kjønn eller sin funksjonsnedsettelse. En person «er» ikke sin etnisitet. Å se et menneske gjennom bare en slik kategori ville være reduksjon av menneskeverdet.

Likestilling og ikke-diskrimineringspolitikk handler om mye mer enn å rydde opp i historiske, kulturelle og økonomiske ulikheter mellom kjønn.

Det er helt grunnleggende å ha et tverrfaglig rustet Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartement som en pådriver for likestillingsarbeid i alle departementene. Dette handler om å se vårt felles frihetsprosjekt. Det er helhetsansvaret som gir styrke.

Inga Marthe Thorkildsen.
Inga Marthe Thorkildsen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media