Hell i spill

«Vil du bli millionær» spørres det i årets første, store feel good-film. Svaret er ingen overraskelse. Akkurat som slutten på «Slumdog Millionaire».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «Hell i spill, uhell i kjærlighet», heter det. Det store spørsmålet som stilles i dette feel good-dramaet er om det er mulig å oppnå begge deler. Hvis vi skal tro på denne allerede tungt prisbehengte filmen, bys følgende svaralternativer: A for «ja», B for «absolutt», C for «helt sikkert» eller D for «garantert».

«Beste film»

Regissør Danny Boyle traff både publikum, kritikere og hovedåren i tida med den hardslående og helsvarte dopkomedien «Trainspotting» i 1996. Siden har han med vekslende hell forsøkt seg på svært forskjellige prosjekter. «Slumdog Millionaire» er en av hans bredeste filmer på lang tid og ble nylig tildelt fire Golden Globe-priser, blant annet for beste film og regi.

Dirrende, klam hete

Filmen er basert på romanen «Q & A» av Vikas Swarup og handler om en ung mann som er i ferd med å vinne toppremien i den indiske versjonen av «Vil du bli millionær». Så langt har han svart riktig på hvert eneste spørsmål - og det kan da ikke stemme? Hvem er hans medsammensvorne? Hvordan jukser han? Hvordan kan en gutt fra slummen i Bombay vite så mye? Politiet blir tilkalt, og i løpet av ganske brutale forhør må stakkaren gjøre rede for seg. Hvert eneste spørsmål i konkurransen illustreres med en dramatisk opplevelse fra guttens fortid, som er ganske fargerik, for å si det forsiktig. Dette er en dramaturgisk konstruksjon som ikke står helt fjellstøtt, men Boyle klarer, godt hjulpet av et svært sympatisk ensemble og rikelig med farger, lukt og dramatikk å glatte pent over ujevnhetene. Bilder og lyd gjør også sitt og fyller kinosalen med dirrende, klam hete, kakofonisk lyd og intense lukter, både gode og mindre gode. Et godt alternativ til å besøke en av verdens tragiske slumområder i virkeligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer