Anmeldelse: Hellbillies - «Blå dag»

Hellbillies' store helg

Første album på fem år og «Stjernekamp»-fokus.

PÅ VEIEN IGJEN: Hellbillies kunne i fjor markere 30 år som band, men jubileumsturneen ble amputert. Når de snart gjenopptar turneen, har de et nytt album i bagasjen. Foto: Agnete Brun
PÅ VEIEN IGJEN: Hellbillies kunne i fjor markere 30 år som band, men jubileumsturneen ble amputert. Når de snart gjenopptar turneen, har de et nytt album i bagasjen. Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
HBR8_Hellbillies_Blå_Dag_gatefold
HBR8_Hellbillies_Blå_Dag_gatefold Vis mer

«Blå dag»

Hellbillies

Countryrock på dialekt

Utgitt: 2021
Plateselskap: Hellbillies Records / Universal Music

«På trygg grunn.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Etter den lange, ufrivillige pausen skjer det uvanlig mye for Hellbillies akkurat denne helga. I dag kommer bandets første album på fem år, «Blå dag», og i morgen kveld er to av ni låter som tolkes i «Stjernekamp» på NRK 1 signert Hellbillies, «Eg gløymer deg aldri» fra 2001 (en fersk hit med Emma Steinbakken fra tv-serien «Rådebank» som har over tolv millioner avspillinger på Spotify) og bandets store «sviske», «Den finast eg veit» fra 1999. Den runder snart 40 millioner avspillinger!

Pensjonert

Når vi legger til at førstnevnte låt også ble danset til på TV 2 forrige lørdag, sier det en del om gjennomslagskraften til gjengen fra Ål i Hallingdal. Det er dessuten ett av få band med medlemmer som er gått av med pensjon. Det gjelder to så langt, mens kjernen fortsatt er de noe yngre brødrene Aslag og Lars Håvard Haugen (gitarer og vokal) og Bjørn Gunnar Sando (trommer). Lars Christian Narum (orgel/piano) og Egil Stemkens (bass) er kommet til seinere. Atle Aamodt gjester på perkusjon på samtlige låter her.

Sørstatsrock

Debuten i 1992 må betegnes om «rein country», mens «Søvnlaus» (2016) var et slags farvel med countrymusikken - ihvertfall midlertidig. Hellbillies liknet der mer på et stadionrockband med musikalske aner i de amerikanske sørstatene enn et countryband fra Hallingdal.

Det var ikke så overraskende, for det er sånn vi er vant til å se dem på scenen de siste åra. Men istedet for å gå videre i den retningen, har bandet tatt en brekksladd og cruiset inn i et mer åpent landskap de kjenner meget godt. Ep-en «I eksil på Sundrehall» (2020) antydet en noe mer tilbakeskuende stil..

Ny tekstforfatter

Albumet føles litt som en mellomting mellom noen av de første og de siste albumene. Enkelte av låtene, som «Vestlending med høgdagard», peker mot sørstatsrocken, mens «Shangri-la» stilmessig er nærmere «Den finast eg veit». Begge tekstene er skrevet av radiomann, humorist og «hobbymusiker» Finn Tokvam, og er fine tilskudd til katalogen fra en bygdakar, riktignok fra Vestlandet, som forstår «Hellbillies-universet». De øvrige tekstene er signert Tom Roger Aadland og Arne Moslåtten.

Ut og inn

Aadland ble hanket inn som tekstforfatter da Moslåtten trakk seg ut av bandet i 2014, og har blant annet skrevet det som kan kalles dette albumets nøkkelspor, episk anlagte «Når alt er sagt og gjort». Det kommer helt til slutt - og er verdt å vente på.

Men - den gamle rimsmeden som definerte bandets tekstunivers fra starten har altså ikke sluppet helt taket. Moslåttens hverdagsfilosofi setter sitt tydelige preg på låter som «Blå dag» og ikke minst et høydepunkt som «Orienteringstabbe», som har en klassisk Moslåtten/Hellbillies-tekst:
«Det gjeld om å finne vegen te det gode liv
Den e vanskelig å finne hvis du berre går rundt og sviv

(...)
Han tok støtt den enkle vegen, for den synes'n va så grei
Orienteringstabbe, vegen vart altfor brei»

I overkant trygt

Musikken er i hovedsak signert Aslag Haugen, mens lillebror Lars Håvard har produsert - som han har hatt for vane å gjøre lenge.

Etter omveien om sørstatsrocken føles det naturlig at de orienterer seg nærmere det som er bandets DNA, sjøl om det også her er rein rock. De få sporene er også blant albumets mindre interessante.

Det er countryrocken som har gitt dem et renomme som et av Norges sikreste kort på livescenen og skaffet dem fans i alle avkroker i Norge - og byene også for den del. «Blå dag» er tvers igjennom solid og nesten uangripelig. Likevel føles albumet i overkant trygt musikalsk.

Åpningen «Deg og meg i kveld» og tittellåten føyer seg inn i katalogen av lette, fengende, lettlikte og tidløse låter som bare Hellbillies kan gjøre dem. Samtidig savner jeg et ønske om å overraske noe mer i tillegg til å behage, noe som gir lytteren følelsen av «noe nytt». Nevnte «Vestlending med høgdagard» har anslaget til dette «noe».

Ny turné

Hellbillies hadde i fjor planlagt en storstilt markering av 30 år som band. Turneen ble kraftig apmutert, som mye annet, men gjenopptas om et par uker. Samtidig kan de jo rette blikket mot en mulig markering av 30-årsjubileet for albumdebuten «Sylvspente boots» neste år!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer