Hellboy»

To meter rød demon i to timer actionunderholdning.

FILM: Ja da, det høres absurd ut: En rød demon fra et sted hinsides havner hos en amerikansk professor og blir monsterjeger som voksen. Men ta så i betraktning at «Hellboy» bygger på en tegneserie, er laget med glimt i øyet og byr på to timer actionunderholdning i «Men in Black»-stil, så vet du hva du har i vente.

Hellboy (Ron Perlman) er kanskje temmet, men ikke tam. Den røde demonen er over to meter høy og har en gigantisk steinhånd, men han er også en sigarrøykende rappkjeft.

Dessuten bor han i FBIs ultrahemmelige «X-Files»-avdeling, og jobber med å uskadeliggjøre monstre.

Hellboy ble egentlig hentet av den udødelige russiske munken Rasputin og hans Darth Vader-aktige nazikompanjong Kroenen (Ladislav Beran), og reddes fra denne usalige duoen av professor Bruttenholm (John Hurt). Men nå er Rasputin tilbake for å fullføre sin onde oppgave.

Den meksikanske regissøren Guillermo Del Toro («Blade II») har aldri vært så stø på hånda som denne gangen.

Han har laget en monsterfilm som burde være spiselig for et bredt publikum, en film hvor action, spenning, mystikk, humor og blått gørr blandes sammen til en god historie.

Dessuten varierer Del Toro moroa på uventet vis, scenen hvor Hellboy og en 9 år gammel gutt diskuterer kjærlighetsproblemer, gjør demonhelten befriende menneskelig. Applaus også til Ron Perlman, naturligvis, som virkelig trives i Hellboys røde skinn.