DEBATT

Heller ikke i et likestilt samfunn vil menn og kvinner velge det samme

Få menn, men færre kvinner når toppen i næringslivet. Noe av svaret kan ligge i våre evolverte preferanser.

MOT TOPPEN: Menn og kvinner ser ut til å velge forskjellige karriereveier. - Mer likestilling betyr mer frihet til å velge ut i fra egne iboende preferanser. Fra et evolusjonært perspektiv gir det mening at vi ser en forskjell mellom menn og kvinner i livsstrategier, inkludert karrierevalg, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon: Tor Martin Austad
MOT TOPPEN: Menn og kvinner ser ut til å velge forskjellige karriereveier. - Mer likestilling betyr mer frihet til å velge ut i fra egne iboende preferanser. Fra et evolusjonært perspektiv gir det mening at vi ser en forskjell mellom menn og kvinner i livsstrategier, inkludert karrierevalg, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon: Tor Martin Austad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da likestillingsminister Linda Hofstad Helleland holdt konferanse om kjønnsbalanse i toppledelsen i næringslivet, luftet styreleder i Norgesgruppen Knut Hartvig Johannson følgende spørsmål:

- Bør vi ikke satse maksimalt på at kvinnene gis de beste mulighetene til å realisere egne personlige ønsker, så får kjønnsfordelingen bli som den blir uten at det på forhånd settes en såkalt riktig 50/50-fordeling?

En tydelig provosert likestillingsminister avfeide innspillet som «en dårlig holdning» på lik linje med å mene at kvinner ønsker å stå hjemme ved kjøkkenbenken, og forsikret Johannson om at kvinner og menn har like forutsetninger til å ende opp som toppledere.

Strukturell diskriminering har eksistert og er fremdeles å finne i 2018. Det har hindret kvinner i å entre jobbmarkedet, det reduserer sannsynligheten for å bli innkalt til jobbintervju for de med utenlandske navn i søknaden, og det frarøver menn selvstendig opptjeningsrett til pappaperm.

Teknologisk og økonomisk fremgang har frigjort kvinner til å bli mer yrkesaktive. Etter at den sekulære- og feministiske bevegelsen tok opp kampen mot kulturell forskjellsbehandling har det skjedd en utvikling til det bedre, men ikke like langt som kanskje mange forventet; en fullstendig 50/50 utflating på alle felt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer