LEDER

Norge og EUs energibyrå, Acer

Heller ikke når det gjelder energi, er Norge en øy

Dagbladet mener: Plugg oss inn, knytt Norge til EUs energibyrå.

TILKOBLET: Norge bør tilslutte seg EUs energibyrå, Acer. Foto: NTB Scanpix
TILKOBLET: Norge bør tilslutte seg EUs energibyrå, Acer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil tilslutte Norge det europeiske energibyrået Acer, til protester fra blant annet deler av fagbevegelsen. Kritikken er feilslått. En tilslutning er både rasjonell, framtidsrettet og klimavennlig.

Motstanderne maler fanden på veggen. Hensikten med Acer er å forene og koordinere reguleringsmyndigheter for energi i EU-området. Slik erstatter vi et tjuetall ulike kraftmarkeder med tekniske og regulatoriske hindre som gjør samarbeid vanskelig, med ett som gjør at de ulike kan fungere best mulig sammen.

Norge gjør klokt i delta i et slikt arbeid. Vi er i praksis allerede en del av et europeisk kraftmarked, gjennom kabler til Sverige, Danmark og Nederland. I tillegg er to kraftkabler til Storbritannia og Tyskland under bygging, og en kabel til Skottland under behandling. Dermed vil det som bestemmes i Acer få konsekvenser for oss uansett.

Ved å tilslutte oss byrået vil vi kunne få større påvirkning. Vi får ikke stemmerett, men vi får en plass ved bordet. Rent praktisk vil det si at vår reguleringsmyndighet, Norges vassdrags og energidirektorat (NVE), får mulighet til å komme med praktiske og prinsipielle innspill mens reguleringer utarbeides. Alternativet er dårlig: å måtte tilpasse oss i etterkant.

Energimarkedet er i radikal endring. Hele europas kraftforsyning må i praksis bli utslippsfri fram mot 2050. En tilknytning til Acer gjør at vår stemme blir hørt, og våre interesser mest mulig ivaretatt i denne overgangen.

Motstanderne av tilknytning frykter galopperende strømpriser, som vil ramme den kraftkrevende industrien. De mener Acer vil kunne kreve bygging av flere kraftkabler til utlandet. Til det er det tre ting å si:

Acer hindrer ikke mulighetene industrien har til å låse seg til langvarige, gunstige kraftavtaler med produsentene. En skulle tro energidirektør Toini Løvseth i Alcoa Norden, som blant annet eier aluminiumsverket i Mosjøen, vet hva hun snakker om. Hun avviser at Acer vil ødelegge for den kraftkrevende industrien.

Det er heller ikke slik at byrådet vil kunne pålegge medlemsland å bygge flere kraftkabler til utlandet. Konsesjonsmyndigheten vil fortsatt ligge nasjonalt, i vårt tilfelle hos Olje- og energidepartementet.

Dessuten er ikke kraftkabler noen hemsko for Norge. Det gir forsyningssikkerhet, i 2011 hadde vi fått sektorvis utkobling uten kraftkabler. Det er også lønnsomt. I jula importerte Norge strøm det remmer og tøy kunne holde da Danmark produserte så mye vindkraft at strømprisen ble negativ. Vi fikk i praksis betalt for motta strømmen, og kunne sende dyrere, norsk vannkraft i retur etterpå. I tillegg er kabler viktig for å få til overgangen til grønn energi i Europa. Vannkraften er regulerbar, og kan supplere kraftmarkedene når sola ikke skinner og vinden løyer.

Heller ikke når det gjelder energi, er Norge en øy. Vi håper regjeringen får med seg Arbeiderpartiet i Stortinget, og dermed sikrer tilslutningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer