LEDER

Norge og EUs energibyrå, Acer

Heller ikke når det gjelder energi, er Norge en øy

Dagbladet mener: Plugg oss inn, knytt Norge til EUs energibyrå.

TILKOBLET: Norge bør tilslutte seg EUs energibyrå, Acer. Foto: NTB Scanpix
TILKOBLET: Norge bør tilslutte seg EUs energibyrå, Acer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil tilslutte Norge det europeiske energibyrået Acer, til protester fra blant annet deler av fagbevegelsen. Kritikken er feilslått. En tilslutning er både rasjonell, framtidsrettet og klimavennlig.

Motstanderne maler fanden på veggen. Hensikten med Acer er å forene og koordinere reguleringsmyndigheter for energi i EU-området. Slik erstatter vi et tjuetall ulike kraftmarkeder med tekniske og regulatoriske hindre som gjør samarbeid vanskelig, med ett som gjør at de ulike kan fungere best mulig sammen.

Norge gjør klokt i delta i et slikt arbeid. Vi er i praksis allerede en del av et europeisk kraftmarked, gjennom kabler til Sverige, Danmark og Nederland. I tillegg er to kraftkabler til Storbritannia og Tyskland under bygging, og en kabel til Skottland under behandling. Dermed vil det som bestemmes i Acer få konsekvenser for oss uansett.

Ved å tilslutte oss byrået vil vi kunne få større påvirkning. Vi får ikke stemmerett, men vi får en plass ved bordet. Rent praktisk vil det si at vår reguleringsmyndighet, Norges vassdrags og energidirektorat (NVE), får mulighet til å komme med praktiske og prinsipielle innspill mens reguleringer utarbeides. Alternativet er dårlig: å måtte tilpasse oss i etterkant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer