Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heller Norge enn Hollywood

Michael Nyqvist (47) har fått Sveriges mest ettertraktede hovedrolle i filmatiseringen av Stieg Larssons bøker. Men først ser vi ham på TV i «Nattsøsteren».

STOCKHOLM (Dagbladet): - Skriv det! Skriv at jeg heller vil ha roller i Norge enn i Hollywood.

Michael Nyqvist gliser. Vi møter ham hos agenten i Stockholm. Han spør om flyturen gikk bra, om vi vil ha kaffe og karameller.

- Det skal sies at rollene jeg har fått tilbud om å gjøre i Hollywood er av typen «viking med hjelm som løper fra en snakkende hai», ler Nyqvist.

Skal spille Blomqvist

Det er ikke helt sant at han bare får vikingtilbud fra amerikanske stjerneregissører.

- Jeg fikk tilbud om å spille elskeren til Kim Basinger. Den rollen skulle jeg gjerne hatt. Men da var jeg opptatt med et annet prosjekt, sier Nyqvist.

Han er mannen som kapret Sveriges mest ettertraktede filmrolle - rollen som journalisten Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Stieg Larssons bøker.

- Bøkene er magnetiske. Det er en utrolig spennende rolle, sier han.

NORGESVENN: En av Sveriges største skuespillere, Michael Nyqvist, spiller i «Lindell-serien» Nattsøsteren. Foto: FRANK KARLSEN
NORGESVENN: En av Sveriges største skuespillere, Michael Nyqvist, spiller i «Lindell-serien» Nattsøsteren. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Mer får han ikke lov til å si. Skuespillerne i gigantprosjektet har fått munnkurv om filmen som kommer på kino våren 2009.

Spiller i Lindell-krim

Akkurat nå er Nyqvist Norgesaktuell i Lindell-serien «Nattsøsteren» på NRK og i kinofilmene «Kautokeino-opprøret» og «Arn - Tempelridderen».

- Jeg synes det er veldig kult å være i Norge.

- Det sier alle. Er det helt sant?

- Ja, helt sant! Jeg elsker Oslo. Det er en vakker by, jeg liker å gå gatelangs og titte. Norge er litt som Skandinavias svar på England. Dere har mye hav og mange båter. Dessuten er nordmenn veldig hyggelige. Selv om jeg ikke skjønner hva dere sier, humrer Nyqvist.

I «Nattsøsteren» spiller Nyqvist slakteren Tage Wolter. Han er stefaren til 14 år gamle Kathrine som er sporløst forsvunnet.

Skuespilleren er selv far til ei tenåringsjente.

- Det er nettopp redselen for å miste som gjør at jeg finner meg selv stirrende ut av vinduet klokka tre om natta. Selv om datteren min er pliktoppfyllende og flink, klarer jeg ikke la være å bekymre meg. Det er så mye vold i Stockholm. Og det blir bare råere og råere.

Pappa uten kontroll

Datteren hans er 17 år.

- Hun sminker seg altfor mye. Jeg vet det er sånn jeg ikke skal legge meg bort i. Men en dag så hun ut som en bløtkake. Da gjorde jeg noe fedre ikke skal gjøre. Jeg stilte meg foran utgangsdøra og sperret veien. Du ser ut som en klovn, sa jeg. Du slipper ikke ut før du har vasket av deg sminken. Vet du hva hun svarte? «Flytt deg! Det er bare en fase, pappa». Hun er ei klok jente, smiler Nyqvist.

Teaterinteresserte svensker har visst om ham i over femten år, men det store kommersielle gjennombruddet fikk Nyqvist med filmrollene. Og med filmene fulgte kjendisstatusen.

- På teatret får jeg respekt, med filmene blir jeg kjendis. Jeg får alltid bord på restaurant, men jeg får aldri være i fred. Jeg er blitt mer og mer bevisst på å skille mellom den offentlige og den private Mikke. Jeg kan bli jævlig sint hvis noen jager meg.

- Men alle skuespillere blir vel skuespillere fordi de har et ønske om å bli sett?

- Det er sant. Selv begynte jeg å spille teater for å forstå virkeligheten. Hvis jeg kom opp i situasjoner som jeg ikke forsto, spilte jeg scenen om igjen for meg selv. På den måten kunne jeg klatre inn i et annet menneske og forstå deres reaksjonsmønster. Og noen ganger mitt eget. Jeg er blitt bedre til å lese mennesker.

Venn med Persbrandt

- Du har uttalt at skuespillere har ego som treåringer?

- Ja, noen har altfor store ego. Det blir for dumt å være så ego at du oppfører deg nedsettende mot andre mennesker. Jeg hadde en lærer på teaterhøyskolen som sa: «Jo større du er på kroen, jo mindre er du på scenen». Det synes jeg stemmer godt.

- Du siktet til din navnebror Mikael Persbrandt da du kritiserte egoistiske skuespillere i svenske medier?

- Nei, nei. Mikael er en venn av meg. Aftonbladet snudde på alt jeg sa. Det ble så ille at jeg måtte ringe Mikael og forklare. Siden har jeg ikke gitt intervjuer. Så dere er heldige, smiler Nyqvist

I naturen

Når han ikke er på scenen eller filmsettet, trives skuespilleren ved havet og i skogen.

- Naturen gjør meg trygg. Jeg liker lyden av fuglesang, ikke sirener, sier Nyqvist.

Og lyden av motorsag. Han går gjerne løs på trær for å koble av. Eller han reiser til familiens hytte på ei lita øy.

- Der kan jeg gå naken. Og hvis jeg ser en ukjent båt nærme seg, så skyter jeg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media