NEDRUSTING: 100-årsdagen etter første verdenskrig burde vært markert med dialog, samarbeid, nedrustning og avspenning, skriver innsenderen. Her er USAs «USS Mount Whitney» ved havn i Trondheim under Nato-øvelsen Trident Juncture. Foto: AFP / NTB Scanpix
NEDRUSTING: 100-årsdagen etter første verdenskrig burde vært markert med dialog, samarbeid, nedrustning og avspenning, skriver innsenderen. Her er USAs «USS Mount Whitney» ved havn i Trondheim under Nato-øvelsen Trident Juncture. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Debatt: «Trident Juncture»

Heller protest enn opptrapping og krigshissing

Det er et paradoks at 100-årsdagen etter første verdenskrig «feires» med krigsshow og militær opptrapping.

Meninger

Over 16 millioner mennesker døde under første verdenskrig. Vi burde ha lært at krigerallianser og militær opprustning gir ufattelige lidelser og ikke er en garanti for trygghet, men øker faren for å bli dratt inn i stormakters krigsspill.

Når Jens Stoltenberg i Nato får følge av sentrale ungdomspolitikere fra Unge Venstre (Dagbladet 7. nov) som sier at det som skjer «fjerner risikoen for et nytt opprustningskappløp», så er det ikke bare snakk om å begrave hodet i sanden, men i ødemarken på en annen planet.

Er det mulig å være så jordfjern? Ta en titt på militærbudsjettene og investeringene. For ikke å snakke om hvordan den amerikanske våpenindustrien – med applaus fra Kongsberg Gruppen og Nammo – gnir seg i hendene.

Trident Juncture er ikke bare feil medisin, men et virus hvor Norge bare blir en brikke i det storpolitiske spillet. Øvelsen var ikke øving i forsvar av Norge. Det var en styrkeløftøvelse som eskalerer en krigsfare og mulighet for at Norge blir en slagmark.

«Superpowers in the High North–The Arctic game of Monopoly». Det var tittel på et punkt under Forsvarets internasjonale «Army Summit 18» i september i Oslo. Norge ble plassert som et felt i supermakters monopolspill–war-game. Det er ikke et forsvarsspill.

Faren for krig øker som følge av øvelsen og militariseringen. I stedet for å gi en «sikkerhetsgaranti» blir resultatet en usikkerhetsgaranti.

Frihet innebærer selvstendighet. Selvstendighet innebærer uavhengighet. Skal landet bygges som en uavhengig nasjon, må vi ikke fungere som et framskutt hangarskip for et annet land. Det må utvikles en selvstendig norsk forsvarspolitikk uavhengig av stormakters rivalisering og opptrapping. Det siste århundret er fullt av eksempler på at moderne stormakter handler ut fra sine egne interesser og overkjører mindre land, uten å bli hindret av inngåtte avtaler.

100-årsdagen etter første verdenskrig burde vært markert med dialog, samarbeid, nedrustning og avspenning. Det betyr flere protester mot NATOs bensin med å skape millioner av flyktninger og ustabilitet. Det betyr å håndheve en virkelig territoriell suverenitet og ikke underlegge oss «America first».

I 1905 visste vi hva kamp for selvstendighet betyr. Jørgen Løvland formulerte seg tydelig: «Oppgaven må være å holde oss utenfor deltakelse i de kombinasjoner og allianser som kan dra oss inn i krigseventyr..»