GRUPPEBILDE: Marineoffiserer poserer på USS Mount Whitney under den Nato-ledete øvelsen Trident Juncture i Norskehavet utenfor Trondheim. 50 000 soldater og offiserer deltar under den største Nato-øvelsen på norsk jord siden 80-tallet. Foto: AFP / NTB Scanpix
GRUPPEBILDE: Marineoffiserer poserer på USS Mount Whitney under den Nato-ledete øvelsen Trident Juncture i Norskehavet utenfor Trondheim. 50 000 soldater og offiserer deltar under den største Nato-øvelsen på norsk jord siden 80-tallet. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Debatt: «Trident Juncture»

Heller samarbeid enn demonstrasjoner

Det er viktig at politikere, uavhengig av deres syn på Nato, får større kjennskap og forståelse for hva vårt Nato-medlemskap innebærer.

Meninger

Nato-øvelsen «Trident Juncture» pågår i disse dager langs norskekysten. Mer enn 51 000 soldater er samlet til kamp ved sjø, mark og fjell.

Scenarioet som utspiller seg er et Artikkel 5-tilfelle, noe som betyr at resten av alliansen tilkalles til forsvar for Norges suverenitet. For Norges del innebærer dette en prøving av landets evne til å motta store mengder med soldater, tropper og materiell, og kanskje aller viktigst: landets totale forsvarsevne.

Ane Breivik
Ane Breivik Vis mer

Trident Juncture er en øvelse på forsvar av vårt eget territorium. Likevel har flere organisasjoner, blant annet Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom, gått sammen for å arrangere demonstrasjoner mot «Trident Juncture» . Det er vanskelig å forstå hvorfor enkelte på venstresiden motsetter seg denne øvelsen.

En av arrangørene bak demonstrasjonen i Trondheim, Arnulf Kolstad, uttalte at de protesterte mot «ideen om at det kan skapes fred og forsoning i verden ved hjelp av militær makt». Dette er stråmannsargumentasjon. De færreste Nato-tilhengere ville sagt seg enig i at ren militær makt alene fører til fred.

Jon Åge Giske Andersen
Jon Åge Giske Andersen Vis mer

Å bygge allianser handler ikke om å konsentrere makt, men om maktbalanse. Nato fungerer som en motmakt til andre mer militært aggressive allianser. Ved en regelbasert orden har Nato sikret fred og stabilitet i Europa de siste 70 årene, år som har vært langt bedre og mer fredfulle enn de 50 årene før. Nato har en felles, gjennomsiktig forsvars- og styrkeplanlegging som fjerner risikoen for et nytt opprustningskappløp.

Samtidig vet vi at Norge har en geostrategisk verdi. De siste årene har det skjedd en betydelig sikkerhetspolitisk utvikling, der enkelte land har brutt folkeretten og vist betydelig og uventet militær aggresjon mot sine naboland. Norge har en grense opp mot et slikt land: Russlandsgrensa. Nato-medlemskapet er således et viktig ledd i å avverge militære trusler fra Russland.

Tobias Drevland Lund, leder i Rød Ungdom, pekte nylig på at Russland har meldt prøveskyting av missiler nær området til «Trident Juncture» . Dette er en urovekkende eskalering fra russiske myndigheters side. Samtidig taler det for at Norge i så stor grad som mulig skal være beredt. Norge er et lite land, og vi trenger Nato-medlemskapet for å garantere vår egen sikkerhet. Nato-medlemskapet krever at vi deltar på øvelser, og da er det fordelaktig at en av de mest storstilte øvelsene endelig foregår på norsk jord.

Stabilitet, fred og territoriell suverenitet er i vår beste interesse. Derfor er det viktig at politikere, uavhengig av deres syn på Nato, får større kjennskap og forståelse for hva vårt Nato-medlemskap innebærer. Det er viktig å se redskapene og materiellet som brukes på nært hold. At ungdomspartier heller vil demonstrere enn å gripe muligheten til å tilegne kunnskap er deres egen sak. Selv er vi overbevist om at krig avverges best ved samarbeid, og Nato er vår beste sikkerhetspolitiske samarbeidskanal så langt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.