For drøy: Svenskene har vært ute med sensuren igjen. Denne gangen har det gått ut over nittitallsserien «Bernt». 

FAKSIMILE: SVT
For drøy: Svenskene har vært ute med sensuren igjen. Denne gangen har det gått ut over nittitallsserien «Bernt». FAKSIMILE: SVTVis mer

Heller sprengkåt enn sensurkåt

Popkulturhistorien er både pinlig og dum. Skal vi ikke gjøre som svenskene og bare fjerne hele sulamitten?

Kommentar

–Har du lagt merke til at hvis du går rundt og er sur hele tiden, da får du ingen venner? Har dere lagt merke til det? Men hvis du smiler til alle du møter, da får du venner, da! La oss synge om det!

Hver morgen mens han spiser frokost hører toåringen på «Barnas viser 1» fra 1977. Det er den eneste småbarnsplata på Tidal som ikke er forferdelig, men av og til kommer Rolf Just Nilsen med kommentarer og sangstrofer som slett ikke tåler 2017-dagens lys. Kjønnsrollene er langt borti natta. Og dessuten: «Noen barn er brune som et nystekt brød»?

Dette er jo ikke passende. Selv om den mener godt. Her må Tidal på banen. Det er bare å fjerne!

Det hadde de gjort i Sverige.

I går meldte nemlig Aftonbladet at SVTs streamingtjeneste «Öppet arkiv bare viser ti av tolv episoder av nittitallsserien om den sprengkåte tenåringsgutten «Bert». «Obs! Vi har valgt å ikke publisere to av episodene på grunn av støtende innhold», står det på deres hjemmesider. Ansvarlig redaktør for nettsiden sier følgende til Aftonbladet:

–Serien inneholder visse scener med rasistiske uttrykk som vi ikke vil vise vårt barnepublikum. Derfor har vi valgt å ikke publisere avsnittene som inneholder denne type språkbruk/scener (såkalt blackface, n-ordet og nedsettende ord om homoseksuelle).

Det høres veldig fint ut. Man vil jo ikke utsette barn for verken det ene eller det andre. Kanskje spesielt ikke en uspiselig fyr som heter Klimpen, som tafser på jentene og roper «Balle, balle, balle!».

Slik kan jo aldri føre til noen form for refleksjon og diskusjon. Barna vokser tross alt opp i en perfekt verden der man helst ikke trenger å bli utsatt for, eller ta lærdom av, tidligere tiders mageplask.

Sverige har hatt suksess med dette tidligere, de har blant annet klippet ut ordet «negerkung» fra episoder av Pippi. Så la oss ta en titt på vår egen kulturarv. Er det ikke ganske mye vi burde se på med moderne øyne der, kanskje? Noe som kan støte folk? Er «Den forsvundne pølsemaker» egentlig halal nok, krenker den veganere? Var det ikke upassende at gutta i klasse 6B på «Borgen skole» hadde et litt for godt øye til lærerinnen Brita Strand? I mummidalen er det et helt folk som heter homser, er det egentlig greit? Og bodde virkelig Olsenbanden over et bordell i første film? Fjern det! Fjern det!

For ikke å snakke om «Flåklypa Grand Prix». Er det noe som helst som er tilnærmet politisk korrekt ved «Flåklypa Grand Prix»? For å sitere Reodor om Emanuel Desperados:

«Å æ detta for slags jungelskapning a'? Importert til Flåklypa uten karantene tenker jeg»

Vi trenger svenske tilstander!

–«Klimpen» kommer aldri til å være politisk korrekt. Vi må kunne beskrive idioter som gjør og sier dumme idiotiske ting. Det er sånn samfunnet er, sa serieskaper Anders Jacobsson til Aftonbladet.

Og selv om han danser på krenkenerven så har han helt rett.

Vi har ikke et perfekt samfunn, historisk har vi gått på smell etter smell, er det noe som reflekterer dette så er det populærkulturen. Det er utrolig mye som er pinlig, dumt og plumpt.

Men vi lærer ingenting hvis vi later som om den ikke har skjedd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.