Hellig enfold

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET FINNES

underlige resonnementer i Dagbladets positive anmeldelse (ved Espen Søbye, 16.7.) av FN-rapporten Kulturell frihet i en mangfoldig verden». Her står følgende å lese: «Det som hindrer noen i å leve etter sin overbevisning, følge sine skikker, snakke sitt språk, svekker demokratiet. Nettopp tilstedeværelsen av andre kulturer i Norge har derfor beriket landet og utviklet demokratiet.»

Om det svekker demokratiet at et fenomen blir bekjempet, er det på ingen måte sagt at det samme fenomenet beriker demokratiet. Rent bortsett fra dette er det en meningsløs påstand at det skulle «svekke demokratiet» å innskrenke organiserte rasisters mulighet for å leve etter sine seder, eller å forby etnisk-religiøse skikker som kjønnslemlesting.

HOVEDPOENGET,

som blir oversett såvel av Dagbladet som av FN, er at (det borgerlige) demokratiet er en politisk overbygning over sirkulasjon og produksjon av varer, og over den utbytting som er knyttet til dem. Dette betyr at demokratiet hører til en høyt utviklet økonomisk form.

Det vi i dag kjenner som multikulturelle tendenser i samfunnet, innebærer at den tradisjonen som har frambrakt denne økonomiske form, blir konfrontert med kulturer som hører til uutviklede økonomier, og som til dels beror på rene herre- og knekteforhold (så som islam). At dette ikke skulle bety et negativt problem for «demokratiet», er i beste fall en tankeløs påstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer