«Hellig martyr» med forfølgelsesvanvidd

Silvio Berlusconi er en stor iscenesetter med ekte eller påtatt forfølgelsesvanvidd.

Meninger

- Uansett om de dømmer meg, skal jeg vinne disse tjue åras krig. Til slutt blir jeg den hellige martyren for det dårlige rettsvesenet i Italia.

Ordene kommer — naturligvis — fra Silvio Berlusconi, den tidligere statsministeren i Italia som nå er ugjendrivelig dømt og har funnet tilbake offerrollen som han så lett spiller. I tjue år har han vært en uskyldig forfulgt, forfulgt av «kommunistiske dommere» og «kommunistiske og feministiske statsadvokater», som han til stadighet har kalt dem. Derfor han han blitt nødt til å møte i retten et hundretalls ganger for å forsvare seg mot 34 tiltaler og bruke nær 200 millioner euro til advokater og andre rådgivere, ifølge hans eget anslag i 2009.

I helga hadde han hentet inn noen hundre tilhengere med buss til Roma, hvor de samlet seg utenfor hans bolig, Palazzo Grazioli, for å hylle og trøste den dømte skattesvindleren.

- I disse dagene som bare er lidelse og smerte for meg, trøster deres omfavnelse meg. Men vær ikke redde! Jeg er her. Jeg blir her. Jeg kaster ikke inn håndkleet, sa han til dem.

Og der bak ham sto hans nye kjæreste, Francesca Pascale, som ble født 49 år etter milliardæren som hun nå må trøste.

«Sirkus Berlusconi» var i gang igjen. Hans statsråder sa seg klare til å gå av i protest mot rettsvesenet. Det ville felle statsminister Enrico Lettas skjøre regjering, der Frihetens Folk (PdL) sitter sammen med Demokratisk Parti (PD). De krevde også reform av rettsvesenet, som så urettferdig har dømt lederen. Et par av partiets parlamentarikere ville gå til president Giorgio Napolitano og få ham til å benåde Berlusconi og skape regjeringskrise hvis han ikke godtar kravet.

Sandro Bondi, en av lederne i PdL snakket om faren for «borgerkrig». Borgerkrig?!!!

Men så roet Berlusconi ned sine opprørte tilhengere:

- Regjeringa fortsetter. De skal ikke få kalle oss uansvarlige. Framfor alt kommer interessene til vårt Italia, sa han som i tjue år har latt sine egne interesser vike for landets ve og vel.

Partiet hans hadde trykket opp noen flagg og plakater som ble delt ut til tilhengerne. Der lød det: «Heia Silvio! Heia Italia!». Og så var det partiflagget til det partiet som Berlusconi dannet da han gikk inn i politikken, nemlig Heia Italia. Dette partiet gikk i 2008 inn i Frihetens Folk (PdL), sammen med Nasjonalalliansen (AN), de tidligere nyfascistene, under Gianfranco Fini. Fini ble seinere kastet ut av partiet.

Nå skal Heia Italia gjenopplives. Og hvis det blir umulig for Silvio Berlusconi å delta i valg og lede partiet, så ser det ut som om han har dattera Marina klar som sin stedfortreder. Hun har vært å se i Palazzo Grazioli de siste dagene.

I alle andre land i Vest-Europa, og i mangfoldige andre, ville noen med Berlusconis rulleblad ha sittet i fengsel — forlengst. Men i Italia gir man i stedet en 76 år gammel mann husarrest, og Berlusconi har mange nok hus å velge som sitt bur. Han er dømt til fire års fengsel, men slipper med å bare sone ett, på grunn av en lov som han fikk vedtatt mens han regjerte.

I andre land hadde en politisk leder som ikke tok sin straff og trakk seg fra alle verv frivillig, blitt sett på som en tulling. Partiet ville i verste fall ha hjulpet til med å gi ham sparken.

Men ikke i Italia. Der kan Berlusconi skylde på rettsvesenet og bli trodd av sine tilhengere. Det er nesten ikke til å fatte for utenforstående, men han samler altså stemmene fra en tredel av velgerne. Og mange av dem forguder ham.

Silvio Berlusconi er en stor iscenesetter. Det har han vært fra han i unge år var smørsanger på middelhavskryssere. Hele hans politiske liv kan ses på som et iscenesatt politisk teater. Spørsmålet er om hans forfølgelsesvanvidd når det gjelder rettsvesenet også er iscenesatt, eller om det er ekte eller om det er så godt iscenesatt at klovnen tror på det sjøl.

Det enestående ved Italia er det store antallet velgere som ikke gjennomskuer dette spillet.
 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.