Hellige krigere i en gal verden

Terroristene i al-Shabaab er gårsdagens barnesoldater, ranere og voldtektsforbrytere som er omvendt til å bli hellige krigere i et av verdens mest havarerte land.

KLAR: Kenyanske sikkerhetstyrker er klare til å angripe terroristene i Nairobi.  EPA/DANIEL IRUNGU Scanpix
KLAR: Kenyanske sikkerhetstyrker er klare til å angripe terroristene i Nairobi. EPA/DANIEL IRUNGU ScanpixVis mer
Kommentar

Navnet al-Sabaab betyr noe så uskyldig som Ungdommen. Men det er ikke uskyld som preger angrepet mot kjøpesenteren Westgate i Nairobi i Kenya, som hittil har krevd minst 69 liv, og som de somaliske terroristene i al-Shabaab har tatt ansvaret for.

Meningen med livet Ennå holder terroristene under ti gisler i dette kjøpesenteren bygget for den voksende middelklassen og utlendingene i Nairobi. Tre av de drepte er britiske statsborgere, kjøpesenteret er delvis eid av israelere. Angrepet er derfor også et angrep på «vestlige» mål.

Vestlig etterretning er i økende grad bekymret for den somaliske diasporaen, og spredning av terror blant utenlansk-somaliere. Det er mange med opphold i Europa og USA i al-Shabaabs rekker. De overbefolkede flyktningeleirene i blant annet Kenya kan dessuten være utklekkingsanstalter for kommende terrorister. Frykten er det der er mange unge menn som søker en mening med livet.

Terroristene i Westgate har en tilsynelatende klar agenda. Muslimer gikk slippe fri, mens kristne ble målrettet slaktet. Al-Shabaab er kjent for sin ekstreme brutalitet. Det skyldes blant annet at organisasjonen består av barnesoldater som har blitt hellige krigere. I Kenya er ca. en tredel av befolkningen muslimer. I tillegg kommer flere hundretusener av somaliere på flukt fra kaoset i hjemlandet.

Lystrer al-Qaida Al-Shabaab er formelt tilknyttet terrornettverket al-Qaida etter at al-Shabaab lederen Ahmed Abdi Godane i en video i februar 2012 sa at han ville følge ordrene fra al-Qaida leder Ayman al-Zawahiri.

Somalia er det landet der islamistisk inspirert terror har best vekstvilkår til tross for to invasjoner de siste åra fra Etiopia, Kenya og Den afrikanske union for å knuse organisasjonen. Men mens soldater fra Den afrikanske unionen har tatt kontrollen i storbyer som hovedstaden Mogadishu, så har al-Shabaab stort sett kontrollen på landsbygda.

I de områdene der al-Shabab har kontroll styrer de med hård hånd. Musikk og dans er forbudt, og kvinner som er funnet skyldig i utroskap steines. Da et stort idrettsarrangement for første gang gikk i Afrika, Fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, innførte al-Shabaab like godt forbud mot å se på fotball. En talsmann for gruppa begrunnet det på følgende måte:

- De (soldatene) vil ikke tjene noe på, eller få noen erfaring fra, å se på gale menn som hopper opp og ned.

Vestlig etterretning og afrikanske naboland frykter at Somalia kan bli et nytt fristed for internasjonal terrorisme etter mer enn 20 år med krig og borgerkrig. Afrika er i ferd med å bli den mest fruktbare mark for hellige krigere. Fra Nigeria kommer Boko Haram, som angriper kristne med blodig presisjon, og i Nord-Afrika har vi al-Qaida i Nord-Afrika. Sammen med al-Shabaab er de trolig verdens mest ekspanderende terrornettverk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.