Hellighet for fall

Israelske og palestinske ledere får gjennomgå, det samme får Bibelen og FN-ansatte i Nord-Irak. Morten A. Strøksnes' bok «Hellig grunn» er både lærerik, kritisk og til sine tider morsom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Morten A. Strøksnes (35) er en modig mann. Som relativt ukjent i norsk Midtøsten-sammenheng har han skrevet bok om dette turbulente området. Minefellene er mange, også for journalister. Men Strøksnes, som til daglig er fast tilknyttet Morgenbladet, har gjort en meget god jobb.

Forfatteren tar oss med til Israel, de palestinske selvstyreområdene, Syria, Libanon og Nord-Irak. Det er en reise gjennom nåtid og fortid, der stikkord er religion, myter, etnisk tilhørighet og konflikter.

I Det hellige land treffer Strøksnes både troende og ikke-troende og lar alle komme til orde. Hans skildring av Gravkirken i Jerusalem er både innsiktsfull og god. Når kristne innbyrdes krangler så mye om ett eneste religiøst monument, er det ikke rart det er ufred i Midtøsten.

Strøksnes er ikke bare modig som har gitt seg i kast med boka. Han opptrer også som en skikkelig tviler når det gjelder de bibelske beretningene fra Midtøsten.

Den gjengse gruppe bibelforskere, kristne historikere og arkeologer har bedrevet «forskning» etter en helt spesiell resept: «Ethvert funn som ikke motbeviser Bibelen, bekrefter den.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer