Hells Angels gir vaffeljernet

Politiet mener de er en samfunnsfiende. I dag inviterer Hells Angels Trondheims befolkning til på vafler, kaffe, akrobatflyging og trampolinehopping.

-Du viser oss respekt. Da får du respekt tilbake. Men de som vil skade oss, får seg en seig fiende. Vi ordner opp sjøl og står for det, sier Hells Angels-talsmannen Diesel.

I Sverige opplevde to medarbeidere i avisa Expressen at en Hells-Angels-aspirant (en såkalt «hangaround») fikk i oppgave å overvåke dem etter en kritisk artikkel. Hjemme hos aspiranten ble det seinere funnet store mengder våpen. Her gjelder det å passe pennen sin.

VANNET ER DYPT UTENFOR HER, sier Diesel og gliser mot den solblanke sjøen.

Det er en uvanlig fin sommerdag til Trondheim å være, og han burde vel strengt tatt vært ute på sykkeltur. Trolla Brug er en vakker plett ved Trondheimsfjorden. Tidligere ble det lagd støpejernsovner her. Siden 1988 har Hells Angels disponert de ti tusen kvadratmetrene med fabrikkbygninger og strandlinje. Vi føler oss på underlig vis både velkomne og uønsket på én gang. De fleste håndhilser på oppfordring. Noen, men ikke alle, sier på oppfordring hva de heter. Barna som leker mellom motorsyklene er som andre barn, selv om engle-fedre åpenbart ikke tar avstand fra krigsleketøy, slik mange andre foreldre gjør.

Det er ett år og tjue dager siden bomben mot Bandidos-hovedkvarteret i Drammen drepte bestemoren Irene Astrid Bækkevold (51), som tilfeldigvis kjørte forbi da det smalt. Det skjedde knapt ett år etter at danske Jan Krogh Jensen ble skutt og drept i Steinberg ikke langt unna. Og før det: En serie med drap, drapsforsøk og attentater over hele Skandinavia - en tilsynelatende endeløs vendetta mellom de to motorsykkelklubbene Bandidos og Hells Angels. Nå er det fred. Nå kan de smile mot verden igjen. Men vil verden smile tilbake?

De som interesserte seg for rock på 80-tallet, vil huske Morten «Diesel» Dahl som trommeslager i tungrockbandet TNT. Alle som kjenner Morten fra den gangen, beskriver ham som en særdeles omgjengelig kar. Han har ikke forandret seg i så måte. Men som medlem Hells Angels i Trondheim har endret stilen drastisk. Under hjelmen er det piggsveis, ikke heavy-hår. Han har anlagt djevelsk fippskjegg, og bruker de karakteristiske bueformete øre til øre-solbrillene som får han og kameratene hans til å se ut som en Donald Ducksk B-gjeng fra Helvete.

Tidligere på dagen har han mottatt telefon fra sin danske kollega Jønke, som nå har sonet ferdig dommen han fikk for å ha drept Bullshit-lederen «Makrellen» med maskinpistol i 1984.

POLITIET - ELLER «SNUTEN» som de kalles her - følger godt med. Fra åskammen like ved har de god utsikt til hva som foregår bak den høye metallporten.

-De står oppe i bakken her når vi har fest. Det hender vi slår av en prat. Mange sier de synes at jobben er meningsløs - de er bare utkommandert. Det skjer jo aldri noe, sier Trond Malmo, HA-medlem og styreformann i selskapet som eier Trolla. Han og Diesel er skjønt enige om at politiet bruker Hells Angels for å skaffe seg større bevilgninger. Og at politikere bruker dem til å skaffe seg stemmer.

-Hvorfor skal vi samarbeide med snuten når de bekjemper oss med alle midler? Verken de eller politikerne godtar grupperinger som oss, som ikke lever slik flertallet gjør.

Politiet har trolig også problemer med at Hells Angels åpent sier at de bare sånn delvis er med på at de må følge loven. Og at det som i loven beskrives som selvtekt er en integrert og fasttømret del av deres filosofi.

-Vi står ufattelig sterkt sammen. Om noen velger å bryte loven for å skade oss, så er vi også villige til å bryte loven for å ramme dem. I så fall tar vi konsekvensen av det, selv om det betyr at vi må gå i fengsel, sier Diesel.

-VI I HELLS ANGELS er ikke upåvirket av samfunnet rundt oss, om noen måtte tro det. Vi er vanlige mennesker. Fedre, ektemenn og samboere med barn og familie. Og vi vet å oppføre oss som folk. Men klubben betyr mest. Ingenting kan komme foran den. De fleste vi treffer på vår runde rundt om i de nedlagte industrihallene er menn mellom 30 og 40 år. Ikke alle er like villige til å bli tatt bilde av.

-Jeg er skipsmegler. Jeg vil ikke at kundene mine skal kjenne meg igjen, sier en. Han spøker, og er dessuten bare på besøk. Dette er ikke akkurat frimurerlosjen, selv om likhetene er der. Et lukket mannssamfunn, omspunnet av myter om fryktelige hemmeligheter. I gutteklubben på Trolla er det nok flere håndverkere og fagarbeidere enn forretningsfolk og akademikere. Tatoverte menn som vet å ta i et tak - både på den ene og andre måten.

Går det an å bli gammel i dette miljøet?. De skal finnes 60-åringer blant englene, men ingen pensjonister med skiftenøkler og gråfalmete tatoveringer er å se. Og Diesel kan ikke se seg selv som 80-åring på Trolla.

-Jeg lever så raskt at jeg neppe blir så gammel. Men når min tid kommer, håper jeg at jeg fortsatt er medlem av Hells Angels, sier han.

Vi kom ikke for å spørre om hvem som kastet den fatale bomben, eller hvem som lot skuddene falle på Steinberg. Svarene har vi uansett lest før: «Det er beklagelig at sivile liv går tapt i en krig. Det skal ikke skje, men det skjer. Vi overlater etterforskningen til politiet. Og for øvrig har vi ingenting med de nevnte sakene å gjøre.» Men at Hells Angels vet å oppføre seg som folk, det vet vi nå. Og Trondheims barnefamilier trekker nok til Trolla i dag, som de har gjort flere ganger før. For innerst inne synes de kanskje det er greit at byen er stor nok til å huse andre enn A4-mennesker.

SJEFEN: Morten «Diesel» Dahl er framtredende medlem av Hells Angels.