Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hells Angels, undertøysmodeller og finkultur forenes

Kombinert mctreff og utstilling på Tullinløkka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne helgen blir Tullinløkka gjort om til kombinert kunstutstilling og mctreff. I anledning «Ung kunstscene» arrangerer kunstnerne Stian Ådlandsvik, Frode Markhus og Lutz Rainer-Müller i helgen en event, hvor Hells Angels MC Oslo feirer sitt 10-årsjubileum.

Utfordring for begge kulturer

Det er kunstnerne som har invitert Hells Angels til å delta i utstillingen, som er en kommentar til Tullinløkkas brokete historie. Etter mange års debatt om hva plassen skal brukes til, består nå plassen av restene etter «Frosken», og et hus som skal brukes som utstillingslokale:

- Den omdiskuterte Tullinløkka har endt opp med et lite modulhus, en slags falitterklæring for plassen. Hvis huset skulle fungert for oss, ville det kreve en større happening med en total redefinering av huset, og nå er det klubbhus for Hells Angels, sier Markhus.

- Det er en omrokkering av konteksten Nasjonalgalleriet og mctreffet vanligvis befinner seg i. Det er en utfordring for begge kulturer, sier Ådlandsvik.

Undertøysmodeller

I kveld åpner utstillingen med fest, og den fortsetter helt til søndag ettermiddag. I løpet av helgen kommer Tullinløkka til å bestå av motorsykler, DJs, Paperboys, burnouts, bodysuspension og undertøysmodeller i skjønn forening. Dermed er det klart for en event som er langt ifra det mange forbinder med kunst.

Markhus forteller at Hells Angels var en naturlig partner når de ville skape kontraster:

Finkuturen hever subkulturen: «Supern», fra Hells Angels Oslo blir kunst i helgen. Bak er kunstnerne (f.v.) Frode Markhus, Lutz Rainer-Müller og Stian Ådlandsvik. Foto: TORSTEIN BRATTSET DRABLØS
Finkuturen hever subkulturen: «Supern», fra Hells Angels Oslo blir kunst i helgen. Bak er kunstnerne (f.v.) Frode Markhus, Lutz Rainer-Müller og Stian Ådlandsvik. Foto: TORSTEIN BRATTSET DRABLØS Vis mer

- Det er noe med undergrunnsmystikken som tiltaler oss, og kunst og design stjeler jo som ravner fra subkulturene. Vi kom frem til at vi ønsket å fronte den subkulturen som, kanskje mer enn noen annen, har vært omdiskutert i Norge, sier Markhus

- Vi er åpne for nye typer av miljø. Du kan si at vi har alltid blitt satt i en bås, på samme måte som finkulturen opplever det samme, sier talsmann for Harley Davidson Oslo, «Supern».

- Man kan si at Hells Angels på Alnabru kan være like lite tilgjengelig som samtidskunsten, sier Ådlandsvik.

Finkultur og subkultur

Kunstnerne mener at denne utstillingen lar finkulturen heve subkulturen, og viser dem frem her i ufortynnet form. Også Hells Angels setter pris på samarbeidet, og mener de har mye til felles:

- Vi synes det er alright. Vi har jo bygd sykler lenge, og drevet med design og laget ting. Det er jo en form for kunst det vi driver med, sier «Supern».

Han forteller at denne utstillingen langt fra er første gangen kunst og mcmiljøer blandes:

- Guggenheimmuseet hadde jo en Harley Davidson-utstilling over lang tid. Men de viste bare syklene, ikke vi som sitter oppå.

- Usansynlig kobling

I tillegg til at kunstnerne ser fordelen med å kunne kombinere en utstilling med et miljø de selv fascineres av, ønsker de å si noe om Tullinløkka, og hva plassen bør brukes til.

- Det hele er selvfølgelig en usannsynlig kobling. Det at Hells Angels skal ha jubileum på Tullinløkka representerer et brudd på det offentlige scenario, og vil forhåpentligvis utfordre folks oppfatning av både kunst, Hells Angels og Nasjonalmuseet, sier Markhus.

Stolt: «Supern» fra Hells Angels Oslo forteller at de er veldig stolte over symbolikken i mcklubben, og viser frem en håndlaget øks.